Inspiratie
Wat doen burgers
"Nieuwe kleding? Daar hebben we echt niet zoveel van nodig"
Waarom kleding nieuw kopen als er al genoeg van is, dacht Klimaatburgemeester Dieuwertje Vorstenbosch. Daarom zette de Tilburgse het gratis kledingmerk FREE FASHION op. “Een fashionista? Nee, dat ben ik niet. Althans, niet op de manier waarop mensen die term normaal gesproken gebruiken. Ik ben wel geboeid door fashion, en dan met name door de marketingmachines achter de industrie. Zij maken ons wijs dat we nieuwe kleding echt nodig hebben. En dat doen ze met succes. De textielindustrie is de vervuilendste keten wereldwijd. En dat terwijl de gemiddelde Nederlander een uitpuilende kledingkast heeft met genoeg kleding voor minimaal één heel mensenleven. Veel mensen hebben een kast vól met kleding die ze gratis kunnen dragen. Oftewel: free fashion.
"Duurzamer leven is makkelijker en leuker dan mensen denken"
De reis van Marloes van Schaik naar een duurzaam leven is nooit af. Vanuit dat besef vervult ze ook haar rol als Klimaatburgemeester.
"Meer ruimte in de stad voor fiets en groen"
Geïnspireerd door zijn moeder doet student Youp Lamb (21) wat hij kan voor een beter klimaat. Hij leest daarbij niemand de les en probeert niemand te overtuigen, maar gaat liever een constructief gesprek aan.
Wat doet de overheid
"Verduurzamen is niet eenvoudig, als gemeente moeten we inwoners helpen"
Voor Waalwijk is duurzaamheid belangrijk. Volgens wethouder Sheila Schuijffel is het dan ook logisch dat de gemeente in 2024 opnieuw meedoet aan de Nationale Klimaatweek. “In de gemeente Waalwijk hebben we een grote groep inwoners die het voortouw neemt op het gebied van duurzaamheid. Die mensen koesteren we. Als overheid heb je namelijk draagkracht en betrokkenheid nodig vanuit de samenleving. Dat maakt het makkelijker om je boodschap over te brengen. Daarom betrekken we deze initiatiefnemers bij activiteiten en evenementen over duurzaamheid. En we brengen hen ook met elkaar in verbinding. Dat vind ik een belangrijke rol voor een gemeente: mensen verbinden en samenwerking faciliteren.
Nationale Klimaatweek 2023 gestart!
Den Haag, 30 oktober 2023 - De Nationale Klimaatweek 2023 is gestart. Het is de derde editie van de Nationale Klimaatweek (NKW). Een week waarin burgers (Klimaatburgemeesters), bedrijven en organisaties (Klimaatsupporters) en gemeenten heel Nederland inspireren op het gebied van duurzamer leven, wonen en reizen. Er zijn 245 Klimaatburgemeesters verspreid over Nederland, 219 Klimaatsupporters en 81 gemeenten die onderdeel zijn van de beweging van de NKW.
"Als gemeente moeten we mensen en bedrijven vooral faciliteren en stimuleren"
“Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema’s uit het coalitieakkoord van de gemeente Den Haag. Dat hebben we vertaald in vier subthema’s: circulaire economie, energietransitie, duurzame leefomgeving en duurzame mobiliteit. Op al die thema’s voeren we aan klimaattafels gesprekken met burgers, bedrijven en andere organisaties. Die gesprekken leiden tot een Haags Klimaatakkoord, waarin we beschrijven op welke manier we ervoor gaan zorgen dat we als gemeente in 2030 klimaatneutraal zijn. Want dát is onze ambitie.
Tips
Duurzaam ondernemen: hoe bouw je aan een toekomstbestendig bedrijf?
Ontdek hoe duurzaam ondernemen niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook jouw bedrijf kan laten bloeien. Dit artikel verkent de voordelen, biedt concrete stappen en benadrukt de lokale impact. Leer van Klimaatsupporter Eco-dreamer's idealen, ontdek de rendabiliteit van duurzame producten en de uitdagingen die zij tegenkomen.
Vieren wat goed gaat: duurzame successen
In ons streven naar een groenere toekomst is het belangrijk om ook onze successen te vieren. Hoewel er nog werk aan de winkel is, hebben we in Nederland al flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en klimaatvriendelijk gedrag. Bedankt Nederland, voor jullie toewijding aan het klimaat. We nemen onder de loep wat er al goed gaat en hoe dit bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering.
Duurzaam op vakantie: hoe pak je dat aan?
Op vakantie gaan is een heerlijke manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, nieuwe plekken te ontdekken en te genieten van welverdiende rust. Op vakantie gaan betekent ook reizen, jezelf verplaatsen, anders eten en activiteiten ondernemen. En dat kan negatieve impact hebben op het klimaat. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om duurzaam op vakantie te gaan, zonder dat het afdoet aan het plezier en de ontspanning. In dit artikel delen we handige tips en voorbeelden uit de praktijk om jouw volgende avontuur zo groen mogelijk te maken. Ook Klimaatburgemeester Saskia deelt haar persoonlijke ervaring!
Wat doen organisaties
"Jongeren willen in actie komen tegen klimaatverandering, maar hebben handvatten nodig"
"Voor het Wereld Natuur Fonds (WWF Nederland) is deelname aan de Nationale Klimaatweek een no brainer. In alles wat we doen, staan biodiversiteit en het verminderen van klimaatverandering centraal. Alle initiatieven voor meer natuur juichen we toe. Zeker wanneer het een grootschalig initiatief is als de Nationale Klimaatweek, waarbij zowel Nederlanders als bedrijven, organisaties en gemeenten betrokken zijn", aldus Eveline van Berchum, Marketeer Jeugd & Educatie WWF.
"Met onze Veggie Challenge maken we plantaardig eten toegankelijker"
“Als ProVeg Nederland vinden we het geweldig dat ook plantaardig eten en drinken aandacht krijgt tijdens de Nationale Klimaatweek. ProVeg is een wereldwijd actieve non-profitorganisatie die de transitie naar een plantaardig voedselsysteem wil versnellen. Dat is hard nodig. Voor de gezondheid van mens en dier, en zeker ook voor het klimaat. Als je switcht van een gemiddeld Nederlands dieet – met meerdere keren aardappelen-groente-vlees per week – naar een plantaardig dieet, doe je veel goeds voor het klimaat. Je bespaart 35 kilo CO2, dat gelijkstaat aan 300 kilometer autorijden, 14.500 liter water en 66 vierkante meter land.
"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"
“Terra Maris is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Onze naam betekent: land van de zee. Die past perfect bij onze locatie. We zijn gevestigd in het prachtige natuurgebied De Manteling van Walcheren; dit ligt tussen Oostkapelle en Domburg, vlak bij het strand. Voor het klimaat en de biodiversiteit is het van groot belang dat we de gevarieerde natuur van Zeeland in stand houden. Daarom is het onze missie om bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur te ontsteken of extra aan te wakkeren. Op die manier creëren we bij steeds meer mensen draagvlak om de natuur te beschermen. We focussen ons vooral op gezinnen en basisscholen. Jaarlijks ontvangen wij 3.000 leerlingen, op een totaal van 40.000 bezoekers.
Samen zetten we de knop om
Hoe maak je duurzamere keuzes op het gebied van wonen, spullen, reizen en eten? Hier vind je praktische tips, hulp en informatie over wat het oplevert. Voor jou én het klimaat.