Inspiratie

Tips

Wat doen organisaties

"Jongeren willen in actie komen tegen klimaatverandering, maar hebben handvatten nodig"

"Jongeren willen in actie komen tegen klimaatverandering, maar hebben handvatten nodig"

"Voor het Wereld Natuur Fonds (WWF Nederland) is deelname aan de Nationale Klimaatweek een no brainer. In alles wat we doen, staan biodiversiteit en het verminderen van klimaatverandering centraal. Alle initiatieven voor meer natuur juichen we toe. Zeker wanneer het een grootschalig initiatief is als de Nationale Klimaatweek, waarbij zowel Nederlanders als bedrijven, organisaties en gemeenten betrokken zijn", aldus Eveline van Berchum, Marketeer Jeugd & Educatie WWF.

"Met onze Veggie Challenge maken we plantaardig eten toegankelijker"

"Met onze Veggie Challenge maken we plantaardig eten toegankelijker"

“Als ProVeg Nederland vinden we het geweldig dat ook plantaardig eten en drinken aandacht krijgt tijdens de Nationale Klimaatweek. ProVeg is een wereldwijd actieve non-profitorganisatie die de transitie naar een plantaardig voedselsysteem wil versnellen. Dat is hard nodig. Voor de gezondheid van mens en dier, en zeker ook voor het klimaat. Als je switcht van een gemiddeld Nederlands dieet – met meerdere keren aardappelen-groente-vlees per week – naar een plantaardig dieet, doe je veel goeds voor het klimaat. Je bespaart 35 kilo CO2, dat gelijkstaat aan 300 kilometer autorijden, 14.500 liter water en 66 vierkante meter land.

"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"

"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"

“Terra Maris is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Onze naam betekent: land van de zee. Die past perfect bij onze locatie. We zijn gevestigd in het prachtige natuurgebied De Manteling van Walcheren; dit ligt tussen Oostkapelle en Domburg, vlak bij het strand. Voor het klimaat en de biodiversiteit is het van groot belang dat we de gevarieerde natuur van Zeeland in stand houden. Daarom is het onze missie om bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur te ontsteken of extra aan te wakkeren. Op die manier creëren we bij steeds meer mensen draagvlak om de natuur te beschermen. We focussen ons vooral op gezinnen en basisscholen. Jaarlijks ontvangen wij 3.000 leerlingen, op een totaal van 40.000 bezoekers.

Wat doet de overheid

Nationale Klimaatweek 2023 gestart!

Nationale Klimaatweek 2023 gestart!

Den Haag, 30 oktober 2023 - De Nationale Klimaatweek 2023 is gestart. Het is de derde editie van de Nationale Klimaatweek (NKW). Een week waarin burgers (Klimaatburgemeesters), bedrijven en organisaties (Klimaatsupporters) en gemeenten heel Nederland inspireren op het gebied van duurzamer leven, wonen en reizen. Er zijn 245 Klimaatburgemeesters verspreid over Nederland, 219 Klimaatsupporters en 81 gemeenten die onderdeel zijn van de beweging van de NKW.

"Als gemeente moeten we mensen en bedrijven vooral faciliteren en stimuleren"

"Als gemeente moeten we mensen en bedrijven vooral faciliteren en stimuleren"

“Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema’s uit het coalitieakkoord van de gemeente Den Haag. Dat hebben we vertaald in vier subthema’s: circulaire economie, energietransitie, duurzame leefomgeving en duurzame mobiliteit. Op al die thema’s voeren we aan klimaattafels gesprekken met burgers, bedrijven en andere organisaties. Die gesprekken leiden tot een Haags Klimaatakkoord, waarin we beschrijven op welke manier we ervoor gaan zorgen dat we als gemeente in 2030 klimaatneutraal zijn. Want dát is onze ambitie.

Van bewustzijn tot actie: 'Zet ook de knop om' en Nationale Klimaatweek

Van bewustzijn tot actie: 'Zet ook de knop om' en Nationale Klimaatweek

Klimaatverandering is een urgente uitdaging met grote gevolgen. Er moet nog veel gebeuren om de afgesproken klimaatdoelen te behalen. Om nog meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, organiseren we van 30 oktober t/m 5 november 2023 de Nationale Klimaatweek. Naast de Nationale Klimaatweek is er ook de landelijke campagne 'Zet ook de knop om'.

Samen zetten we de knop om

Hoe maak je duurzamere keuzes op het gebied van wonen, spullen, reizen en eten? Hier vind je praktische tips, hulp en informatie over wat het oplevert. Voor jou én het klimaat.