"Verduurzamen is niet eenvoudig, als gemeente moeten we inwoners helpen"

Voor Waalwijk is duurzaamheid belangrijk. Volgens wethouder Sheila Schuijffel is het dan ook logisch dat de gemeente in 2024 opnieuw meedoet aan de Nationale Klimaatweek. “In de gemeente Waalwijk hebben we een grote groep inwoners die het voortouw neemt op het gebied van duurzaamheid. Die mensen koesteren we. Als overheid heb je namelijk draagkracht en betrokkenheid nodig vanuit de samenleving. Dat maakt het makkelijker om je boodschap over te brengen. Daarom betrekken we deze initiatiefnemers bij activiteiten en evenementen over duurzaamheid. En we brengen hen ook met elkaar in verbinding. Dat vind ik een belangrijke rol voor een gemeente: mensen verbinden en samenwerking faciliteren.

"Verduurzamen is niet eenvoudig, als gemeente moeten we inwoners helpen"

Samen doen, samen groen

De afgelopen jaren deden we dat onder meer via het evenement Samen doen, samen groen. Inwoners maakten op een laagdrempelige manier kennis met de voordelen van verduurzamen. Kinderen gingen op ontdekkingstocht door het Voedselbos en onze Klimaatburgemeester nam mensen mee op klimaatsafari. Ook leerden inwoners initiatieven als de Fairtradestraat en het Repair Café kennen. Zo inspireren we hen om duurzaam aan de slag te gaan. Waarbij we onze inwoners vooral ook helpen. Want het is best lastig om aan de slag te gaan met duurzaamheid, zeker wanneer je het financieel lastig hebt en andere uitdagingen in je leven hebt. Voor bedrijven en organisaties is de netcongestie momenteel juist weer een flinke uitdaging. Daarom organiseren we regelmatig informatiebijeenkomsten voor diverse doelgroepen.

NKW-Gemeente Waalwijk Afbeelding website-604x362px_02@2x

Klimaattafel

Sinds dit jaar brengen we onze duurzame initiatiefnemers samen aan de klimaattafel. Ze gaan met elkaar in gesprek over actuele vraagstukken en belichten die vanuit diverse perspectieven. Met als doel om verbindingen te leggen, elkaar te versterken en van elkaar te leren. Waar de ene initiatiefnemer zich focust op meer groen in de stad, is de andere meer bezig met het hergebruiken van tweedehands spullen. En weer een ander met het opwekken van duurzame energie, het duurzaam verbouwen van voedsel of het helpen van inwoners met het verduurzamen van hun woning. Dat laat meteen zien hoe breed het thema duurzaamheid is.

NKW-Gemeente Waalwijk Afbeelding website-604x362px_01@2x

Groene parkeerplaatsen

Tien jaar geleden heeft de gemeente Waalwijk de ambitie uitgesproken om in 2043 klimaatneutraal te zijn. De laatste jaren geven we concreet invulling aan die ambitie. Alle plannen leggen we langs de duurzaamheidslat. We dragen bij aan de Regionale Energie- en Klimaatstrategie, onder meer door in onze gemeente ruimte te maken voor de opwek van duurzame energie. En bij herinrichtingen van straten is klimaatadaptatie een standaard onderdeel; we passen het rioleringsstelsel aan en nemen maatregelen om water goed te laten infiltreren in de bodem. Ook maken we groene parkeerplaatsen en plaatsen we veel meer groen terug. Het zijn slechts een paar voorbeelden van de vele duurzame dingen die we doen.

NKW 2024: doelgroepgerichte aanpak

De Nationale Klimaatweek is een mooi moment om onze initiatieven extra bekendheid te geven. Het is goed dat er één week is waarin de landelijke overheid landelijke aandacht vraagt voor een beter klimaat. Net als vorig jaar organiseren we tijdens de NKW 2024 activiteiten voor verschillende doelgroepen: jongeren, het bedrijfsleven, overige inwoners én onze eigen organisatie. Die laatste doelgroep wordt soms vergeten, maar om je visie goed over te kunnen brengen, moet je eerst je eigen medewerkers méékrijgen. De belangrijkste tip die ik heb voor andere NKW- gemeenten: schiet niet met hagel, maar hanteer een doelgroepgerichte aanpak. Specifieke, gerichte aandacht blijft langer hangen bij jouw doelgroep.”

Meer lezen

#DuurzameEstafette: ‘We doen het duurzaam, of we doen het niet’

#DuurzameEstafette: ‘We doen het duurzaam, of we doen het niet’

Rijkswaterstaat (RWS) werkt al meer dan 200 jaar aan een veilig, leefbaar en bereikbaar Nederland. Bijvoorbeeld door het beheren en ontwikkelen onze (vaar)wegen, maar de laatste jaren ook door actief in te zetten op duurzaamheid en circulariteit. Michèle Blom, directeur-generaal Rijkswaterstaat staat aan het roer van die transitie. “Duurzaam denken en doen is noodzakelijk om een land toekomstzekerheid te geven.”

#DuurzameEstafette: ‘Klimaatneutraal en circulair werken is gewoon wat je anno 2021 wil doen’

#DuurzameEstafette: ‘Klimaatneutraal en circulair werken is gewoon wat je anno 2021 wil doen’

In januari 2021 verscheen het nationaal plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ‘Opdrachtgeven met ambitie, inkopen met impact’. Dit is de aanpak vanuit zeven departementen binnen het Rijk, waarmee zij de gezamenlijke inkoopkracht van de Nederlandse overheden (zo’n 85 miljard euro per jaar) beter willen gaan inzetten voor duurzame, circulaire en sociale doelen. Roald Lapperre (directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van IenW) en Marieke van Wallenburg (directeur-generaal Overheidsorganisatie bij het ministerie van BZK) vertellen ons over hun gezamenlijke drijfveren én verantwoordelijkheid op dit thema.

"Als gemeente moeten we mensen en bedrijven vooral faciliteren en stimuleren"

"Als gemeente moeten we mensen en bedrijven vooral faciliteren en stimuleren"

“Duurzaamheid is een van de belangrijkste thema’s uit het coalitieakkoord van de gemeente Den Haag. Dat hebben we vertaald in vier subthema’s: circulaire economie, energietransitie, duurzame leefomgeving en duurzame mobiliteit. Op al die thema’s voeren we aan klimaattafels gesprekken met burgers, bedrijven en andere organisaties. Die gesprekken leiden tot een Haags Klimaatakkoord, waarin we beschrijven op welke manier we ervoor gaan zorgen dat we als gemeente in 2030 klimaatneutraal zijn. Want dát is onze ambitie.