"In Moerdijk hebben we vijf Klimaatburgemeesters!"
Dimph Rubbens (71) was de eerste Klimaatburgemeester van de gemeente Moerdijk, in het westen van de provincie Noord-Brabant. Inmiddels heeft ze vier ‘collega-burgemeesters’, Pascal Rijnart, Petra Wevers, Kathleen Beljaars en Ineke van de Weijgaert. De onderlinge samenwerking én die met de gemeente verloopt uiterst soepel.
“Energie? Die heb ik nog volop. Ik ben 71, maar in mijn hoofd ben ik jong. Dat komt mede doordat ik me inzet voor de maatschappij. Dit is mijn vierde jaar als Klimaatburgemeester. Toen ik hoorde dat een gemeente meer dan één Klimaatburgemeester mag hebben, ben ik direct versterking gaan zoeken. Omdat duurzaamheid en klimaat zeer brede thema’s zijn. En omdat Moerdijk een grote gemeente is met elf dorpskernen, maar ook veel (fossiele) industrie, een groot agrarisch areaal, de vierde zeehaven van Nederland en talloze logistieke bewegingen. We kunnen hier de nodige winst behalen voor een beter klimaat.
Elke Klimaatburgemeester een eigen thema
Inmiddels zijn we met vijf Klimaatburgemeesters, waarbij iedereen een andere achtergrond en interessegebied heeft. Mijn thema is energietransitie; ik ben voorzitter van Energiek Moerdijk, een gemeenschapscoöperatie die mensen informeert over de overstap van fossiele brandstof naar schonere en duurzamere energiebronnen. Een andere Klimaatburgemeester, in het dagelijks leven klimaatpsycholoog, richt zich op voedselbossen. We hebben ook iemand die zich vooral inzet voor het collectief opruimen van zwerfafval. Onze nieuwste aanwinst is een middelbare scholiere die haar generatiegenoten graag in beweging wil brengen.
Onderlinge samenwerking
We hebben als Klimaatburgemeesters veel onderling contact. We overleggen regelmatig, hebben een groepsapp, werken samen bij de organisatie van activiteiten en geven elkaar de ruimte om binnen ons eigen thema projecten op te zetten. De gemeente Moerdijk, een NKW-gemeente, ondersteunt ons. Ambtenaren zoeken actief de samenwerking en helpen ons in praktische zin. Denk aan het nalezen van een tekst of het drukken van posters. Ook vertellen we elkaar wat er speelt in de gemeente; wij horen veel van burgers en ambtenaren vertellen ons over het duurzaamheidsbeleid en de bijbehorende uitdagingen. Dat is erg waardevol.
Geen predikanten, maar doeners
De Klimaatburgemeesters in Moerdijk zijn geen predikanten die alleen een verhaal vertellen. Nee, we zijn doeners. We nemen actief deel aan overleggen met allerlei partijen en zijn betrokken bij de uitvoering van projecten. Van onderop, als onderdeel van de samenleving, willen we inwoners van Moerdijk helpen en inspireren. Mijn boodschap is altijd: elke actie voor een beter klimaat telt, hoe klein ook. Een paar tegels eruit wippen draagt al bij. Wacht niet tot de overheid iets doet of de grote industriële bedrijven in onze gemeente actie ondernemen. We zijn met zo’n 38.000 inwoners; als we allemaal iets doen, maken we grote impact.
Activiteiten NKW 2024
Tijdens de NKW 2024 laten we ons duidelijk horen. We organiseren een duurzaamheidsavond voor sportverenigingen. Met het mkb gaan we aan tafel over een energyhub. Ook gaan we honderden plantjes planten in ons voedselbos. In de schuur van een agrariër houden we een filmavond over het rijke bodemleven en een lezing over biomimicry; het leren van de natuur. We sluiten zoveel mogelijk aan bij bestaande initiatieven en zoeken de samenwerking met experts op bepaalde gebieden. Zo hopen we mensen enthousiast te maken voor een beter klimaat. Wie weet zijn we volgend jaar met nóg meer Klimaatburgemeesters!”
Meer lezen
“Wees je ervan bewust wat je consumeert”
Ilyes Machkor uit Koggenland koopt weinig nieuwe kleding, eet bijna geen vlees en pakt zoveel mogelijk de fiets. Zijn wens is dat moslims en gelovigen opstaan als de nieuwe morele duurzaamheidsleiders van de toekomst.
"Meer ruimte in de stad voor fiets en groen"
Geïnspireerd door zijn moeder doet student Youp Lamb (21) wat hij kan voor een beter klimaat. Hij leest daarbij niemand de les en probeert niemand te overtuigen, maar gaat liever een constructief gesprek aan.
"Burgerinitiatieven zijn cruciaal in klimaattransitie"
Als Klimaatburgemeester wil Aniek impact maken in haar stad Den Haag. Ze was eerder voorzitter van de Jonge Klimaatbeweging en gaf in die hoedanigheid jongeren een stem in hoe Nederland er in toekomst uit moet zien.