Duurzaam op vakantie: hoe pak je dat aan?

Op vakantie gaan is een heerlijke manier om even te ontsnappen aan de dagelijkse sleur, nieuwe plekken te ontdekken en te genieten van welverdiende rust. Op vakantie gaan betekent ook reizen, jezelf verplaatsen, anders eten en activiteiten ondernemen. En dat kan negatieve impact hebben op het klimaat. Gelukkig zijn er tal van mogelijkheden om duurzaam op vakantie te gaan, zonder dat het afdoet aan het plezier en de ontspanning. In dit artikel delen we handige tips en voorbeelden uit de praktijk om jouw volgende avontuur zo groen mogelijk te maken. Ook Klimaatburgemeester Saskia deelt haar persoonlijke ervaring!

Duurzaam op vakantie: hoe pak je dat aan?

Kies voor duurzaam vervoer

Het vervoer naar je vakantiebestemming kan een grote impact hebben op je ecologische voetafdruk. Kies daarom, als het kan, voor klimaatvriendelijke opties, zoals de trein, bus of carpoolen. Deze vervoersmiddelen stoten over het algemeen minder CO2 uit dan vliegtuigen of auto’s. Mocht je toch met het vliegtuig moeten reizen, compenseer dan je CO2-uitstoot door te investeren in projecten die helpen de uitstoot elders te verminderen.

Ga voor lokaal toerisme

Een geweldige manier om duurzaam te reizen is door te kiezen voor lokale bestemmingen en activiteiten. Verblijf in een kleinschalige accommodatie, bezoek lokale restaurants en geniet van authentieke ervaringen, zo ondersteun je de lokale economie en verminder je de klimaatimpact van je reis. Bovendien leer je zo de cultuur en tradities van de bestemming écht kennen.

Kies voor eco-vriendelijke accommodaties

Steeds meer accommodaties zetten zich in voor duurzaamheid door te investeren in energiebesparende maatregelen, het gebruik van biologisch afbreekbare schoonmaakmiddelen en het verminderen van afval. Kijk daarom bij het boeken van je verblijf naar eco-certificeringen, of zoek naar accommodaties die actief bezig zijn met duurzaamheid.

Onderneem duurzame activiteiten

Tijdens je vakantie zijn er tal van duurzame activiteiten die je kunt ondernemen. Kies bijvoorbeeld voor wandelen of fietsen, in plaats van het huren van een scooter of het nemen van de auto. Ga op zoek naar natuurparken, lokale markten of duurzame excursies die de schoonheid van de bestemming laten zien zonder het klimaat negatief te belasten.

Eet en drink bewust

Probeer tijdens je vakantie te genieten van lokale en seizoensgebonden gerechten. Op deze manier ondersteun je lokale boeren en verminder je de klimaatimpact van je voedsel. Daarnaast kan het af en toe vermijden van vlees en zuivelproducten tijdens je vakantie helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.

Zo gaat Saskia duurzaam op vakantie!
Klimaatburgemeester Saskia 2

Foto credit: Angela de Vlaming

Klimaatburgemeester Saskia is een duurzame lifestyle expert en oprichter van thegreenlist.nl. Ook is ze de auteur en uitgever van het boek NIKS NIEUWS. Via haar online magazine, boek en social media deelt ze openlijk haar zoektocht naar duurzamer, groener, minder en anders. We vroegen haar hoe zij duurzaam op vakantie gaat. Lees hier haar ervaring. 

“Reizen is en blijft mijn allergrootste klimaatspagaat. En ik zie in mijn Instagram community dat veel mensen hiermee worstelen. Sinds ik gestart ben met mijn duurzame zoektocht, probeer ik avonturen dichter bij huis te vinden en op vakantie duurzamere keuzes te maken. Dat gaat me verrassend goed af en ik heb niet minder genoten. Verder spaar ik persoonlijke vliegpunten voor een speciale vakantie naar een bestemming waar ik héél graag heen wil. Vroeg vloog ik rustig voor een toffe weekendtrip even op en neer. Dat zou ik nu niet meer doen. Als iedereen op een bewustere manier zijn vakantie kiest, dan kunnen we al een grote stap zetten. Bij duurzaam reizen denken mensen vaak dat alles radicaal anders moet, dat je in een hutje op de hei moet zitten, maar duurzamer reizen is zoveel meer. En dat is leuk om te gaan ontdekken.”

Wil je meer weten over Saskia’s duurzame zoektocht en al haar duurzaam reizentips lezen? Ze heeft het allemaal gebundeld in haar boek NIKS NIEUWS, een te gekke gids voor een duurzamer leven. Je kunt haar ook volgen Instagram en je laten inspireren door de artikelen op de website die ze samen met haar redactie maakt.

Conclusie: geniet bewust van je vakantie

Duurzaam op vakantie gaan hoeft niet ingewikkeld of saai te zijn. Met een paar eenvoudige aanpassingen kun je jouw reiservaring groener maken zonder in te leveren op comfort of plezier. Het gaat erom dat je bewuste keuzes maakt en geniet van al het moois dat de wereld te bieden heeft, met respect voor mens, dier en natuur. Dus pak je koffers en ga op avontuur, wetende dat je een positieve impact hebt op de planeet!

Tot slot nog een paar concrete tips, met hulp van Milieu Centraal:

  • Ga kamperen. Kamperen is het duurzame vakantieverblijf. Hotels en vakantiehuisjes belasten het klimaat ongeveer evenveel: hoe luxer ze zijn, hoe meer ze negatief belasten.
  • Ga je toch naar een hotel? Gebruik je handdoeken dan meer dan één keer en douche niet te lang.
  • Kies voor een vakantie in eigen land. Boek bijvoorbeeld een natuurhuisje op de Waddeneilanden, in Zuid-Limburg, of de Zaanstreek.
  • Twijfel je over je bestemming of accommodatie en wil je weten wat de meest duurzame keuze is? Check hier de klimaatimpact van jouw vakantie.