Gemeenten

Rondom en tijdens de Nationale Klimaatweek laten we zien wat we met elkaar kunnen bereiken en hoe we Nederland duurzamer maken. Met zoveel mogelijk gemeenten in Nederland kunnen we lokaal grote stappen zetten op het gebied van duurzaamheid. Doe ook mee en kom als gemeente, samen met jouw inwoners en het bedrijfsleven, in actie voor een beter klimaat.

Aanmelden als gemeente
Afbeelding van Gemeenten
Gebruik jouw verhaal om anderen te inspireren

Tijdens de Nationale Klimaatweek laat je zien wat er in jouw gemeente al gebeurt om klimaatverandering tegen te gaan. Op het gemeentehuis, in de wijken, scholen, de sportverenigingen en bij het MKB. Het klimaat gaat iedereen aan. We juichen inzet op diversiteit, inclusiviteit en het bereiken van verschillende leeftijdsgroepen toe. Zo inspireren en activeren we zoveel mogelijk inwoners. Want iedere bijdrage helpt!

Geef het voorbeeld en bereik samen meer

Als gemeente kun je veel doen tijdens de Nationale Klimaatweek. Gebruik bijvoorbeeld de duurzaamheidsagenda van het college. Deel tips en verhalen uit de gemeente om jouw inwoners nóg beter op weg te helpen. Je kunt als gemeente lokale evenementen of initiatieven organiseren en zo inwoners of andere gemeenten een indruk geven van wat er mogelijk is om zelf een steentje bij te dragen. Denk aan groene kookworkshops, het aanbieden van een energiecoach, het vergroenen van je straat of het organiseren van een panel met duurzaamheidsexperts waar inwoners hun vragen kwijt kunnen. Uiteraard helpt het als juist de gemeenteambtenaren tijdens de NKW het goede voorbeeld geven! Meld je gemeente aan en doe ook mee! Benut de kans om samen op te trekken met actieve Klimaatburgemeesters binnen de gemeente. Zijn er nog geen Klimaatburgemeesters in jouw gemeente actief? Help de NKW-beweging dan verder vooruit door een duurzame doener te wijzen op de aanmeldpagina voor Klimaatburgemeesters!

Pak het podium en doe mee met de Nationale Klimaatweek

In 2023 deden al ruim negentig gemeenten mee aan de NKW. De beweging om op lokaal en regionaal niveau aan de slag te gaan voor een beter klimaat groeit en dat is goed nieuws. We roepen gemeenten op om de koplopers in het zonnetje te zetten. Maar ook om mensen die twijfelen, of er nog niet zo mee bezig zijn, te betrekken bij de NKW. Zodat iedereen mee kan doen. Dit jaar zetten we ons als organisatie van de NKW extra in voor jongeren, diversiteit en inclusie en roepen gemeenten op hetzelfde te doen. Om gemeenten op weg te helpen, organiseert het Ministerie van KGG samen met klimaatstichting HIER bijeenkomsten waar ervaringen, tips en learnings worden gedeeld. Ook de werving en rol van Klimaatburgemeesters wordt belicht en we geven aan wat je zoal zou kunnen doen tijdens de NKW. Daarnaast helpen we -waar nodig- met media-aandacht. Neem voor meer informatie contact op via klimaatweek@hier.nu

Dit waren de deelnemende gemeenten van 2023

Klik hier voor een overzicht van onze gemeenten.

Lees meer

"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"

"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"

“Terra Maris is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Onze naam betekent: land van de zee. Die past perfect bij onze locatie. We zijn gevestigd in het prachtige natuurgebied De Manteling van Walcheren; dit ligt tussen Oostkapelle en Domburg, vlak bij het strand. Voor het klimaat en de biodiversiteit is het van groot belang dat we de gevarieerde natuur van Zeeland in stand houden. Daarom is het onze missie om bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur te ontsteken of extra aan te wakkeren. Op die manier creëren we bij steeds meer mensen draagvlak om de natuur te beschermen. We focussen ons vooral op gezinnen en basisscholen. Jaarlijks ontvangen wij 3.000 leerlingen, op een totaal van 40.000 bezoekers.