Duurzaam ondernemen: hoe bouw je aan een toekomstbestendig bedrijf?
Ontdek hoe duurzaam ondernemen niet alleen goed is voor het klimaat, maar ook jouw bedrijf kan laten bloeien. Dit artikel verkent de voordelen, biedt concrete stappen en benadrukt de lokale impact. Leer van Klimaatsupporter Eco-dreamer's idealen, ontdek de rendabiliteit van duurzame producten en de uitdagingen die zij tegenkomen.
Voordelen van duurzaam ondernemen
Duurzaam ondernemen biedt tal van voordelen voor bedrijven, groot en klein, in diverse sectoren. Allereerst is het goed voor het klimaat en daarmee voor de toekomst van onze planeet en jouw bedrijf. Ten tweede kan duurzaam ondernemen leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen op de lange termijn. Door energie-efficiëntie te verbeteren, afval te verminderen en duurzame grondstoffen te gebruiken, kunnen bedrijven hun operationele kosten verlagen.
Daarnaast trekt duurzaamheid steeds meer klanten aan. Consumenten worden zich steeds bewuster van de impact van hun aankopen op het milieu. Ze geven de voorkeur aan bedrijven die zich inzetten voor duurzaamheid. Door duurzaamheid te integreren in de dingen die je als bedrijf doet, kun je een grotere klantenkring aantrekken en loyaliteit opbouwen.
Concrete stappen en praktische strategieën
Starten met duurzaam ondernemen kan overweldigend lijken, maar met de juiste aanpak is het goed te realiseren én vol te houden. Hier zijn enkele praktische stappen die je kunt nemen:
- Verbetering van energie-efficiëntie. Investeer in energiebesparende apparatuur, maak gebruik van hernieuwbare energiebronnen zoals zonnepanelen of windenergie. Stimuleer ook je medewerkers om bewust met energie om te gaan. Energiebesparing kan aanzienlijk bijdragen aan kostenvermindering en verkleint de impact op het klimaat.
- Afvalvermindering en recycling. Implementeer een doeltreffend afvalbeheersysteem in je bedrijf en verminder het gebruik van verpakkingsmaterialen waar mogelijk. Stimuleer ook een cultuur van recycling en hergebruik onder je personeel. Dit helpt niet alleen om afval te verminderen, maar kan ook kosten besparen en je bedrijfsimago verbeteren.
- Duurzame inkooppraktijken. Kies voor duurzame producten en materialen bij je inkoopprocessen en werk samen met leveranciers die zich ook inzetten voor duurzaamheid. Door bewust te zijn van de herkomst van je materialen en de impact van je leveranciers, draag je bij aan een meer duurzame toeleveringsketen.
- Maatschappelijk verantwoord ondernemen (MVO). Neem deel aan sociale en milieuprojecten in je gemeenschap, betrek je medewerkers bij deze initiatieven en zorg ervoor dat je bedrijfspraktijken een positieve impact hebben op de samenleving en het klimaat. Door actief bij te dragen aan de gemeenschap waarin je actief bent, maak je een verschil in de wereld om je heen. Ook versterkt het je bedrijfsimago.
Voorbeeld uit de praktijk: Eco-dreamer
Een uitstekend voorbeeld van duurzaam ondernemen in de praktijk is Eco-dreamer. Eco-dreamer verkoopt duurzame producten verkrijgbaar via de webshop, op een eigen kraam tijdens events en via verkooppunten die hun missie ondersteunen. Denk bijvoorbeeld aan producten als muesli en bier, maar ook lifestyle producten als kleding. Eco-dreamer is de droom van Pepijn, Denise en Sakda. “De laatste jaren hebben we samen steeds een stapje verder gezet om onze levensstijl te verduurzamen. In 2023, besloten we om nog groter te durven dromen: zouden we onszelf 100% kunnen inzetten om onszelf, maar ook anderen te inspireren om duurzamer te leven?”, aldus Denise. En zo ontstond Eco-dreamer. “Al onze producten worden door ons persoonlijk ontworpen en bewust geproduceerd; door onszelf of in samenwerking met andere ondernemers met een eigen unieke eco-droom. Bijvoorbeeld de ‘Limited Edition’ speciaal bieren, gemaakt met Nederlandse biologische hop en mouten. Het restproduct bierbostel wordt hergebruikt voor biologische circulaire muesli en koeken.”
De uitdaging van een kleine, duurzame ondernemer
Denise: “We zijn nu bijna één jaar bezig. We hebben veel geleerd van de uitdagingen die op ons pad kwamen, zoals het vinden van geschikte materialen en de ambiguïteit van de duurzaamheidsclaim van veel fabrikanten. De grootste uitdaging is echter dat het voor een kleine ondernemer moeilijk is om uit een volume gedreven bedrijfsstrategie te blijven.” Denise legt uit: “Als kleine (startende) ondernemer heb je nog geen volumevoordeel als je inkoopt, zijn je productiekosten relatief hoog. Dit mede omdat wij bewust produceren op basis van de stijgende vraag naar onze producten. Belastingtarieven zijn even hoog voor alle bedrijven. Als je wil concurreren, kan het prijsverschil niet te groot zijn met vergelijkbare producten; zeker door de groeiende prijsgevoeligheid van Nederlandse consumenten. Dus zijn je marges laag en word je automatisch in een bedrijfsmodel gedrukt dat gedreven is door (verkoop)volume. Wij werken dus hard aan het creëren van dit volume.” En dat is niet altijd gemakkelijk, zo vertelt Denise. “Distributeurs werken met lage inkoopprijzen gebaseerd op groot volumevoordeel; deze inkoopprijzen kunnen wij niet bieden zonder verlies te draaien.”
De aanhouder wint
Ondanks alle uitdagingen is het in de afgelopen maanden gelukt om te zorgen dat Eco-dreamer voldoende inkomsten gegenereerd om de (stijgende) bedrijfskosten te dragen, vertelt Denise. “De volgende stap is om te zorgen dat de inkomsten snel verder doorgroeien zodat we ook de stijgende levensonderhoudskosten van ons kleine gezin kunnen dragen.”
“We gaan er volledig voor!”
Denise legt uit dat de positieve feedback van klanten motiveert om door te zetten: “Het is elke keer heel inspirerend en leerzaam als klanten of andere ondernemers bijvoorbeeld delen wat hun persoonlijke interesse is in duurzaamheid, of welke stappen ze zelf al nemen om hun leven te verduurzamen. Ook dit jaar gaan we er weer volledig voor!”
Duurzaam ondernemen voor ieder bedrijf haalbaar
Of je nu een klein familiebedrijf bent of een grote multinational, duurzaam ondernemen is voor ieder type bedrijf haalbaar. Het gaat erom dat je op je eigen manier bijdraagt aan een duurzamere toekomst. Begin klein en breid geleidelijk uit naarmate je meer ervaring en middelen verzamelt. En vergeet niet dat duurzaamheid niet alleen goed is voor de planeet, maar ook voor de toekomst van je bedrijf.
Meer lezen
Vieren wat goed gaat: duurzame successen
In ons streven naar een groenere toekomst is het belangrijk om ook onze successen te vieren. Hoewel er nog werk aan de winkel is, hebben we in Nederland al flinke stappen gezet op het gebied van duurzaamheid en klimaatvriendelijk gedrag. Bedankt Nederland, voor jullie toewijding aan het klimaat. We nemen onder de loep wat er al goed gaat en hoe dit bijdraagt aan het tegengaan van klimaatverandering.
Windturbines en CO2-uitstoot
Zijn windturbines wel rendabel? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!
De opbrengst van zonnepanelen
Hoe rendabel zijn zonnepanelen? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!