"Samenwerking is dé voedingsbodem voor het succes in Delft!"
Samen zorgen voor een duurzaam Delft, om in 2050 volledig klimaatneutraal te zijn. Daar streeft de NKW-gemeente Delft naar. Maar hoe zorg je dat alle Delftse inwoners en ondernemers daar óók aan bijdragen? Niek Stukje, communicatieadviseur bij de gemeente Delft, vertelt over de succesvolle Delftse Klimaatweek in 2024.
"In de gemeente Delft wordt elke dag hard gewerkt aan een duurzame toekomst van onze stad. Dat doen onze collega’s, onze inwoners, en ook steeds meer bedrijven en organisaties. Wij willen alle Delftenaren graag laten zien wat wij samen doen op het gebied van energie, vergroening en circulariteit. Want er gebeurt onwijs veel. Daarbij willen we ook hulp bieden aan degenen die (nog) wat minder met duurzaamheid bezig zijn en laten we hen daar op een leuke manier mee kennismaken.
Lancering van Delft Doet Duurzaam
Daarom hebben wij begin dit jaar het online platform Delft Doet Duurzaam gelanceerd. Op dit platform brengen we het hele jaar door alle duurzame initiatieven en activiteiten uit de stad samen. We helpen inwoners op weg door tips en adviezen te delen, maar ook financiële regelingen aan te dragen en voorbeelden te delen van Delftse Doeners. Dat zijn Delftenaren die op hun eigen manier een bijdrage leveren aan de stad. En we helpen bedrijven die vanwege veranderende wetgeving gaan verduurzamen, en nog niet goed weten hoe ze dat moeten doen.
Samenwerken met de partners
Delft Doet Duurzaam is een gemeentelijk initiatief, en wordt gesteund door een breed scala aan partners uit de stad. We zien het platform dan ook echt als een samenwerking met hen. Door ieders bijdrage kunnen we ervoor zorgen dat het platform van inspirerende content wordt voorzien, altijd up-to-date is en écht relevant is voor onze bezoekers. Ik durf wel te zeggen dat deze onderlinge samenwerking dé voedingsbodem is van het succes in Delft!
Lokale Klimaatweek
Tijdens de Nationale Klimaatweek hebben wij de Delftse Klimaatweek georganiseerd. Met onze lokale aanpak hebben we echt kunnen samenwerken met de inwoners en ondernemers uit onze gemeente. Waarbij wij het start- en eindevent tijdens de Klimaatweek organiseerden, vertrouwden wij de organisatie van de andere activiteiten toe aan onze partners. Wat wij belangrijk vonden, was dat er tussen de partners onderling werd samengewerkt. Dat hebben we dan ook gefaciliteerd en aangemoedigd.
Onze lokale aanpak bleek succesvol: in totaal waren er, in één week tijd, 44 duurzame activiteiten te bezoeken in de stad, georganiseerd door 29 verschillende partijen. De activiteiten varieerden van workshops op de kinderboerderij, tot een Klimaatmarkt waar duurzame initiatieven zich konden presenteren. Ook waren er rondleidingen op het 'openlucht-labaratorium’ The Green Village bij de TU Delft, waarbij er opvallend veel inwoners aanwezig waren die nog nooit eerder van het terrein hadden gehoord. Ook voor de praktische activiteiten, zoals een kledingruil of een Repair Café zagen we een hogere opkomst dan normaal. De kracht zit hem daar vooral in dat het laagdrempelig én concreet is. We zijn er hiermee in geslaagd een nieuw en breder publiek te bereiken. En dat vinden we enorm belangrijk bij het verduurzamen van de gemeente!
Blik op de toekomst
Het is onze ambitie dat Delft Doet Duurzaam het hele jaar door fungeert als faciliterend platform, voor onze inwoners en ondernemers. We werken samen aan een netwerk, waarbij wij onze partners met elkaar in contact brengen en zij gezamenlijk projecten opzetten. Met deze lokale aanpak verbinden we Delftenaren én hun duurzame initiatieven met elkaar. En dat geeft ons enorm veel energie!"
Foto's: Delft Doet Duurzaam
Meer lezen
#DuurzameEstafette: ‘Klimaatneutraal en circulair werken is gewoon wat je anno 2021 wil doen’
In januari 2021 verscheen het nationaal plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ‘Opdrachtgeven met ambitie, inkopen met impact’. Dit is de aanpak vanuit zeven departementen binnen het Rijk, waarmee zij de gezamenlijke inkoopkracht van de Nederlandse overheden (zo’n 85 miljard euro per jaar) beter willen gaan inzetten voor duurzame, circulaire en sociale doelen. Roald Lapperre (directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van IenW) en Marieke van Wallenburg (directeur-generaal Overheidsorganisatie bij het ministerie van BZK) vertellen ons over hun gezamenlijke drijfveren én verantwoordelijkheid op dit thema.
Nieuw: de Denk Doe Duurzaam Podcast!
Wil je op de hoogte blijven van alle ontwikkelingen rondom de verduurzaming van de bedrijfsvoering van het Rijk, ook als je onderweg bent of even geen tijd hebt om een artikel te lezen? Goed nieuws! Vanaf nu is er de Denk Doe Duurzaam Podcast.
Van bewustzijn tot actie: 'Zet ook de knop om' en Nationale Klimaatweek
Klimaatverandering is een urgente uitdaging met grote gevolgen. Er moet nog veel gebeuren om de afgesproken klimaatdoelen te behalen. Om nog meer burgers en organisaties te inspireren zich in te zetten voor een beter klimaat, organiseren we ieder jaar de Nationale Klimaatweek. Naast de Nationale Klimaatweek is er ook de landelijke campagne 'Zet ook de knop om'.