“Duurzaamheid is van en voor iedereen”
Kleurrijk Groen is een programma van Bureau Wijland. Het doel is om de betrokkenheid bij duurzaamheid te verbreden, vooral onder mensen met een migratieachtergrond. Het initiatief werd opgericht door directeur Qader Shafiq, die constateerde dat duurzaamheid vaak beperkt blijft tot een kleine, hoogopgeleide groep. Kleurrijk Groen wil laten zien dat duurzaamheid van en voor iedereen is. Programmacoördinator Jitske Broers vertelt hoe Kleurrijk Groen wil laten zien dat duurzaamheid van en voor iedereen is.
Samen verantwoordelijkheid nemen
“Waarom mensen met een migratieachtergrond minder met duurzaamheid bezig zijn, is eenvoudig uit te leggen: deze doelgroep heeft vaak andere dingen aan hun hoofd. Het aarden in onze maatschappij is al een hele klus. Vaak met financiële uitdagingen en gezondheidskwesties, taalbarrières en culturele verschillen. Voor sommigen kan duurzaamheid als een luxeprobleem aanvoelen. Met Kleurrijk Groen stimuleert Bureau Wijland mensen met een migratieachtergrond om mede-eigenaar te worden van de samenleving. Betrokkenheid bij duurzaamheid is daar een belangrijk onderdeel van. We moeten immers met z’n allen voor de aarde zorgen.
Ambassadeurs maken het verschil
Duurzaamheid gaat ons allemaal aan. En met Kleurrijk Groen willen we ervoor zorgen dat ook de stemmen van diverse gemeenschappen gehoord worden. Wij geven de boodschap niet zelf door, maar werken met een netwerk van ambassadeurs met verschillende culturele achtergronden. Samen brengen ze de boodschap over in hun eigen taal en gemeenschap. Ze organiseren zelf activiteiten die passen bij hun buurt en de mensen die er wonen. Zo zorgen we ervoor dat de boodschap over duurzaamheid écht landt in de wijken die anders moeilijk worden bereikt.
Concreet aan de slag: van festival tot textielatelier
Een mooi voorbeeld is ons festival Di-Vers. De zesde editie is op 21 september 2024. Dit gratis festival vindt elk jaar plaats in de tuinen van Land van Ooij aan de rand van Nijmegen. Een kleurrijke moestuin die ook door Kleurrijk Groen is opgezet. Mensen van verschillende achtergronden komen daar samen om te tuinieren. Tijdens het festival genieten ze van eten en optredens uit alle windstreken. We laten zo mensen de natuur ervaren en leren ze over duurzaamheid op een leuke, laagdrempelige manier.
Leren over duurzaamheid
We hebben ook een leergang opgezet waarbij we onze ambassadeurs trainen over duurzaamheid en hoe ze deze boodschap kunnen overbrengen binnen hun eigen community. Na de cursus organiseren ze hun eigen activiteiten. Denk bijvoorbeeld aan een afvalopruimwandeling, wilgenhutten bouwen met kinderen, of fietsactiviteiten om duurzame mobiliteit te promoten. Een ander succesverhaal komt uit Arnhem, waar één van onze energieambassadeurs een textielatelier heeft opgezet. Daar maken mensen samen gordijnen, warme truien en tochtstrips van gerecycled materiaal. Dit helpt om energie te besparen, maar het zorgt ook voor sociale samenhang in de wijk.
Samenwerken met de gemeente voor een sterker geheel
We werken veel samen met de gemeentes waar we actief zijn. Vooral in Nijmegen en Arnhem. De steun van de gemeente is belangrijk voor ons werk. Zo heeft bijvoorbeeld oud- wethouder Harriët Tiemens de eerste boom geplant in het Wij-bos, een project waar we heel trots op zijn. Het Wij-bos is een voedselbos waar mensen uit diverse achtergronden bomen kunnen planten. De symboliek van het bos is duidelijk: hoe diverser het bos, hoe sterker het is. Dit geldt ook voor de samenleving.
Boomplantdag tijdens de Nationale Klimaatweek 2024
Tijdens Nationale Klimaatweek 2024 organiseren we op 15 november een speciale boomplantdag in het Wij-bos. Jong en oud, arm en rijk, migranten en autochtonen. Iedereen is welkom om bij te dragen aan een groenere toekomst. De bomen worden geplant in kleine groepjes of duo’s, waarbij we zoveel mogelijk gemixte samenstellingen creëren. Denk aan een wethouder met een leerling uit een Internationale Schakel Klas (ISK), of een nieuwkomer met een Rotary-lid. Dit onderstreept de symboliek van verbinding. De bomen zullen wortelen op hun nieuwe plek. En de boomplanters hopelijk ook. Ze kunnen altijd terugkomen om te zien hoe hun boom groeit. En misschien kunnen ze over een paar jaar zelfs hun eigen pruimen plukken!”
Meer lezen
"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"
“Terra Maris is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Onze naam betekent: land van de zee. Die past perfect bij onze locatie. We zijn gevestigd in het prachtige natuurgebied De Manteling van Walcheren; dit ligt tussen Oostkapelle en Domburg, vlak bij het strand. Voor het klimaat en de biodiversiteit is het van groot belang dat we de gevarieerde natuur van Zeeland in stand houden. Daarom is het onze missie om bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur te ontsteken of extra aan te wakkeren. Op die manier creëren we bij steeds meer mensen draagvlak om de natuur te beschermen. We focussen ons vooral op gezinnen en basisscholen. Jaarlijks ontvangen wij 3.000 leerlingen, op een totaal van 40.000 bezoekers.
Vivera, Lotte Dreves
Vivera is een echte pionier op het gebied van plantaardige producten. Inmiddels bestaan we al dertig jaar in Nederland en zijn we hier marktleider. Daarnaast vind je onze producten in maar liefst 25 landen in Europa. Ook daar willen we bij de leidende merken gaan horen.
CO2-besparing inzichtelijk maken voor alle gebruikers
Op Marktplaats geven mensen hun spullen een nieuw leven. Marktplaats maakt inzichtelijk hoeveel CO2-uitstoot gebruikers van het platform potentieel besparen door tweedehands in plaats van nieuwe items te kopen. Het bedrijf doet dat door een gemiddelde besparing per categorie weer te geven. Rick Verkuyl, Sustainability Officer bij Marktplaats, vertelt waarom ze dit doen én hoe dit in zijn werk gaat.