"Nieuwe kleding? Daar hebben we echt niet zoveel van nodig"
Waarom kleding nieuw kopen als er al genoeg van is, dacht Klimaatburgemeester Dieuwertje Vorstenbosch. Daarom zette de Tilburgse het gratis kledingmerk FREE FASHION op. “Een fashionista? Nee, dat ben ik niet. Althans, niet op de manier waarop mensen die term normaal gesproken gebruiken. Ik ben wel geboeid door fashion, en dan met name door de marketingmachines achter de industrie. Zij maken ons wijs dat we nieuwe kleding echt nodig hebben. En dat doen ze met succes. De textielindustrie is de vervuilendste keten wereldwijd. En dat terwijl de gemiddelde Nederlander een uitpuilende kledingkast heeft met genoeg kleding voor minimaal één heel mensenleven. Veel mensen hebben een kast vól met kleding die ze gratis kunnen dragen. Oftewel: free fashion.
Kledingkarren
Daar wilde ik iets mee. En dus zette ik samen met mede-ondernemer Lot van Os een eigen kledingmerk op: FREE FASHION. In potentie zijn we het grootste modemerk ter wereld, gezien de hoeveelheid kleding die al bestaat. We zijn een kledingmerk dat je aanspoort om je eigen kleding te dragen en op zoek te gaan naar bijzondere items in je eigen kast. Ook bouwen we kledingkarren, die je voor je voordeur kunt zetten. Daarmee kun je kleding die je niet meer draagt gratis weggeven.
Free Fashion Week
Vanaf zaterdag 7 september 2024 openen we ook een pop-up store in Tilburg. Hier kunnen mensen gratis items aanschaffen. Maximaal drie, want meer heb je écht niet nodig. De opening van onze winkel vindt plaats tijdens de Refashion Month. In Tilburg, van oudsher een textielstad, zijn in september allerlei activiteiten rondom mode en duurzaamheid. De opening van de winkel is ook de start van de Free Fashion Week: onze tegenhanger van Amsterdam Fashion Week, die tegelijkertijd plaatsvindt en het symbool is van de trendgevoelige fashionindustrie.
Met knalroze jas op de catwalk
De kleding voor de pop-upstore wordt vanuit allerlei hoeken gedoneerd. Onder meer via buren, vrienden, en collega’s en de lokale kringloopwinkel. We hebben echt vuilniszakken vol. Ik vond onder meer een knalroze jas met enorme pofmouwen. Die wil ik eigenlijk het liefst zelf houden, haha. Maar daarmee druis ik natuurlijk in tegen mijn eigen principes. Ik draag ‘m in ieder geval tijdens de catwalkshow. Daarna gaat ie alsnog in de ‘verkoop’.
Hypocrisie laten zien
Hoe dit initiatief zich gaat ontwikkelen, weet ik niet. Je moet gewoon beginnen, ook al weet je nog niet exact waar je naartoe gaat. Er komen altijd weer toffe dingen op je pad; dan gaat het balletje vanzelf rollen. Zo gaat het met al mijn ideeën. Ik doe van alles, op meerdere thema’s. Ik wil vanuit laagdrempeligheid projecten opzetten. De rode draad is dat ik de hypocrisie wil laten zien in wat we als mensen doen, en daar een statement mee wil maken. Zo wil ik mensen aan het denken zetten en hun gedrag veranderen. In dit geval dus op het gebied van kleding.”
Meer lezen
"Meer ruimte in de stad voor fiets en groen"
Geïnspireerd door zijn moeder doet student Youp Lamb (21) wat hij kan voor een beter klimaat. Hij leest daarbij niemand de les en probeert niemand te overtuigen, maar gaat liever een constructief gesprek aan.
"Mijn ambtsketting trekt direct de aandacht"
Arjan Vermeulen is net als vorig jaar Klimaatburgemeester in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Die taak neemt hij serieus, het hele jaar door.
“Wees je ervan bewust wat je consumeert”
Ilyes Machkor uit Koggenland koopt weinig nieuwe kleding, eet bijna geen vlees en pakt zoveel mogelijk de fiets. Zijn wens is dat moslims en gelovigen opstaan als de nieuwe morele duurzaamheidsleiders van de toekomst.