Een weekje zonder vlees
Ongeveer 21% van de CO2-uitstoot in het huishouden komt door eten en drinken. Vlees bepaalt een groot deel van de impact van dat eten, namelijk 40%. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. Veel mensen weten dat al, maar doen ze dat ook?
Om je uit te dagen ook een stap te zetten naar een duurzamer Nederland, vragen we je om een week geen vlees te eten. Een kleine stap met een grote impact op het klimaat, als we het samen doen. Zet ook de knop om en doe mee!
Bewust eten
Je eetgedrag heeft impact op het klimaat. Ben jij je daarvan op bewust? Voor 1 kilo vlees is zo’n 5 kilo plantaardig materiaal (veevoer) nodig. Vleesproductie zorgt ook voor veel meeruitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht. Dat geldt ook voor vleesvervangers die gemaakt zijn van zuivel. Plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen veroorzaken daarentegen veel minder milieuschade dan vlees.
“Wat kan ik dan het beste in de supermarkt kiezen?”, horen we je denken. Goede vraag! Milieu Centraal laat in dit artikel een duidelijk tabel zien wat de CO2-uitstoot is van verschillende eiwitrijke producten. Van bonen/peulvruchten, tot noten, kaas en een steak. Het helpt je bewust kiezen wat vanavond op je bord ligt.
Tips voor een week zonder vlees
Ga jij de uitdaging aan om een week geen vlees te eten? Lekker bezig! We hebben een aantal tips voor je. Doe er je voordeel mee.
- Ga voor vleesvervangers. Wist je dat een vegaburger zorgt voor 6 keer minder CO2-uitstoot dan een hamburger van rundvlees?
- De wereldkeuken bevat talloze vegetarische gerechten. Kijk eens over de grens en laat je inspireren.
- Tijdens hun ‘eigen’ seizoen belasten groenten het milieu het minst. Ze gebruiken in deze periode minder water en energie.
Kijk voor meer tips ook op de website van Milieu Centraal, bijvoorbeeld over vlees, vis of vega. Check ook onze social voor inspiratie: Instagram, Facebook, LinkedIn en X.
Disclaimer: Voor het klimaat is het van belang om ons eetpatroon structureel aan te passen. Het doel van de actie ‘Een weekje zonder’ is om een verandering in denkwijze met betrekking tot voedingskeuzes te stimuleren. We bieden een toegankelijke en eenvoudige uitdaging die mensen aanmoedigt om na te denken over hun eetgedrag.
Meer lezen
Vlees eten: kan het een stukje minder?
Gemiddeld kopen Nederlanders 40 kilo vlees per persoon per jaar. Dat is zo’n 770 gram per week. Vind jij dat veel, of weinig? Lang niet alle Nederlandser eten iedere dag vlees, maar toch kan én moet het nog beter. Vlees eten heeft namelijk behoorlijk wat impact op het klimaat.
Vervang je vlees voor peulvruchten
Zijn vleesvervangers met soja nu eigenlijk goed of slecht voor het klimaat? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!
Bewust eten voor een beter klimaat
Het is tijd om onze eetgewoonten onder de loep te nemen en bewuste keuzes te maken voor het welzijn van onze planeet. Eten heeft namelijk een aanzienlijke impact op het klimaat. Door anders te eten kunnen we bijdragen aan een betere wereld. In dit artikel delen we waarom bewust eten belangrijk is en geven we praktische tips om een positieve verandering teweeg te brengen.