Vervang je vlees voor peulvruchten
Zijn vleesvervangers met soja nu eigenlijk goed of slecht voor het klimaat? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!
Soja zorgt voor ontbossing, dus we moeten ook geen vleesvervangers met soja eten... toch?
Antwoord:
Meer dan 90 procent van de soja die we eten, zit als veevoer ‘verborgen’ in vlees, eieren, zuivel en kweekvis. De meeste soja wordt verwerkt in veevoer. Voor 1 kilo vlees is bijvoorbeeld gemiddeld 5 kilo plantaardig materiaal (veevoer) nodig. De productie van plantaardige eiwitrijke voedingsmiddelen veroorzaakt veel minder klimaatbelasting dan vlees. Voor één kilo peulvruchten komt één kilo CO2 vrij, bij 1 kilo rundersteak komt 34 kilo CO2 vrij. Doordat we steeds meer vlees eten, is de sojaproductie de afgelopen 50 jaar bijna zeven keer zo hoog geworden. De soja die we in Nederland gebruiken, komt vooral uit Zuid-Amerika. Daar zorgt de teelt voor allerlei problemen: er wordt bos voor gekapt, de bodem raakt uitgeput en het water wordt vervuild door bestrijdingsmiddelen en kunstmest. Het probleem van ontbossing voor soja komt dus bij het inefficiënte gebruikt van soja voor veevoer, in plaats van directe consumptie van soja door mensen. Meer weten? Klik hier. En houd natuurlijk onze website en socials in de gaten voor meer tips en tricks. Kijk voor meer tips voor een duurzamer leven op de website van Milieu Centraal.
Meer lezen
Een weekje zonder vlees
Ongeveer 21% van de CO2-uitstoot in het huishouden komt door eten en drinken. Vlees bepaalt een groot deel van de impact van dat eten, namelijk 40%. Minder vlees eten is dus goed voor het klimaat. Veel mensen weten dat al, maar doen ze dat ook?
Vlees eten: kan het een stukje minder?
Gemiddeld kopen Nederlanders 40 kilo vlees per persoon per jaar. Dat is zo’n 770 gram per week. Vind jij dat veel, of weinig? Lang niet alle Nederlandser eten iedere dag vlees, maar toch kan én moet het nog beter. Vlees eten heeft namelijk behoorlijk wat impact op het klimaat.
Minder vlees consumptie, meer regenwoud
Is een hoge consumptie van soja slecht voor het milieu? In de rubriek ‘Dat is zo… toch?’ vragen we aan experts hoe het nu écht zit!