Vlees eten: kan het een stukje minder?

Gemiddeld kopen Nederlanders 40 kilo vlees per persoon per jaar. Dat is zo’n 770 gram per week. Vind jij dat veel, of weinig? Lang niet alle Nederlandser eten iedere dag vlees, maar toch kan én moet het nog beter. Vlees eten heeft namelijk behoorlijk wat impact op het klimaat.

Vlees eten: kan het een stukje minder?

Hoe vaak eet jij vlees? Ben je al aan het minderen, of eet je helemaal geen vlees? Wij gingen de straat op en vroegen het. 

Zoals je ziet zijn veel mensen zich ervan bewust dat (veel) vlees eten niet meer van deze tijd is. Toch hebben nog veel mensen moeite om hun eetpatroon aan te passen. Herkenbaar? Kijk eens op de website van Milieu Centraal voor informatie en tips. Het helpt je om bewuster keuzes te maken in de producten die je eet.

  • Eet meer plant en minder dier. Peulvruchten en noten zijn bijvoorbeeld eiwitrijke producten die minder impact hebben op het klimaat.
  • Koop minder vlees en pas je recepten aan. Voeg meer groenten toe en minder vlees. Gezond én beter voor het klimaat!
  • Eet je iedere dag vlees? Minder dan stap voor stap, van zeven naar vijf dagen in de week bijvoorbeeld.

Waarom heeft vlees impact op het klimaat?

Vlees eten heeft op verschillende manieren impact op het klimaat. Voor 1 kilo vlees is zo’n 5 kilo plantaardig materiaal (veevoer) nodig. Vleesproductie zorgt ook voor veel meer uitstoot van broeikasgassen en voor verzuring van de bodem en de lucht.

Zet ook de knop om en pas je eetgedrag aan voor een beter klimaat!