"We willen bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur ontsteken of extra aanwakkeren"
“Terra Maris is hét museum voor natuur en landschap van Zeeland. Onze naam betekent: land van de zee. Die past perfect bij onze locatie. We zijn gevestigd in het prachtige natuurgebied De Manteling van Walcheren; dit ligt tussen Oostkapelle en Domburg, vlak bij het strand. Voor het klimaat en de biodiversiteit is het van groot belang dat we de gevarieerde natuur van Zeeland in stand houden. Daarom is het onze missie om bij elke bezoeker een vlammetje voor de natuur te ontsteken of extra aan te wakkeren. Op die manier creëren we bij steeds meer mensen draagvlak om de natuur te beschermen. We focussen ons vooral op gezinnen en basisscholen. Jaarlijks ontvangen wij 3.000 leerlingen, op een totaal van 40.000 bezoekers.
Educatietuin en KlimaatLAB
Onze bezoekers kunnen op verschillende manieren kennismaken met de natuur en het landschap in Zeeland. Zo hebben we een prachtige landschapstuin van tweeënhalve hectare. Dat is niet zomaar een leuk parkje; er zijn de verschillende Zeeuwse landschapstypen in het klein gereconstrueerd. Daarmee is de tuin een belangrijk educatief onderdeel. Datzelfde geldt voor ons KlimaatLAB, waar kinderen in een heuse laboratoriumjas proefjes en onderzoekjes doen. En zo spelenderwijs meer leren over het klimaat en duurzaamheid.
Van mammoet tot spijkerbroek
In onze wisseltentoonstelling ‘Van mammoet tot spijkerbroek’ gaan we in op de uitdagingen van het veranderende klimaat. Bezoekers ontdekken welk effect de natuurkrachten vroeger en nu hebben op de wereld om ons heen. Maar ook welke rol wij mensen daarin spelen én wat je zelf kunt doen voor natuur en klimaat. De spijkerbroek in de titel staat daarbij symbool voor de manier waarop we met kleding en spullen kunnen omgaan. Op een laagdrempelige, interactieve manier hopen we mensen aan te zetten tot actie.
Circulaire tentoonstelling
Daarbij geldt uiteraard: practice what you preach. Daarom gaan we zo duurzaam mogelijk te werk. De tentoonstelling is circulair en bestaat grotendeels uit gerecyclede materialen. Oude deuren zijn gebruikt als panelen en alle informatie is met bio-inkt gedrukt op papier met FSC-keurmerk. Verder zijn alle lampen in ons museum vervangen door ledverlichting, scheiden we ons afval en hebben we laadpalen op zonne-energie voor elektrische fietsen. Onze trekker en tuingereedschappen zijn elektrisch en worden opgeladen via onze zonnepanelen. En in ons café gebruiken we zoveel mogelijk producten uit onze eigen moestuin. Verder onderzoeken we de mogelijkheid om ons pand te verduurzamen. Dat is best een uitdaging, want we zijn gevestigd in de voormalige orangerie van kasteel Westhove. Maar we doen wat we kunnen.
Extra activiteiten tijdens NKW
Tijdens de Nationale Klimaatweek organiseren we extra activiteiten voor schoolklassen. Zij gaan experimenteren met het opwekken van hun energie. Daarvoor hebben we al veel aanvragen binnen gekregen. Verder besteden we extra aandacht aan de NKW onder ons algemeen publiek. Dat past bij ons museum én bij onze rol als Klimaatsupporter.
Tip: zoek de verbinding
Tegen andere Klimaatsupporters, maar ook tegen bedrijven en organisaties die dit nog niet zijn, zou ik willen zeggen: zoek de verbinding. De lijntjes met andere organisaties zijn makkelijker te leggen dan je soms denkt. Denk niet dat je maar een druppel op een gloeiende plaat bent. Met elkaar zijn we een flinke plas op die gloeiende plaat. We kunnen klimaatverandering nog stoppen. Maar het moet wel nú.”
Meer lezen
"Met onze Veggie Challenge maken we plantaardig eten toegankelijker"
“Als ProVeg Nederland vinden we het geweldig dat ook plantaardig eten en drinken aandacht krijgt tijdens de Nationale Klimaatweek. ProVeg is een wereldwijd actieve non-profitorganisatie die de transitie naar een plantaardig voedselsysteem wil versnellen. Dat is hard nodig. Voor de gezondheid van mens en dier, en zeker ook voor het klimaat. Als je switcht van een gemiddeld Nederlands dieet – met meerdere keren aardappelen-groente-vlees per week – naar een plantaardig dieet, doe je veel goeds voor het klimaat. Je bespaart 35 kilo CO2, dat gelijkstaat aan 300 kilometer autorijden, 14.500 liter water en 66 vierkante meter land.
“Duurzaamheid is van en voor iedereen”
Kleurrijk Groen is een programma van Bureau Wijland. Het doel is om de betrokkenheid bij duurzaamheid te verbreden, vooral onder mensen met een migratieachtergrond. Het initiatief werd opgericht door directeur Qader Shafiq, die constateerde dat duurzaamheid vaak beperkt blijft tot een kleine, hoogopgeleide groep. Kleurrijk Groen wil laten zien dat duurzaamheid van en voor iedereen is. Programmacoördinator Jitske Broers vertelt hoe Kleurrijk Groen wil laten zien dat duurzaamheid van en voor iedereen is.
"Jongeren kunnen de toekomst beïnvloeden en mede bepalen"
Klimaatsupporter GeoFort is een interactief museum, gevestigd op een forteiland in Herwijnen. Alles draait hier om de toekomst van de aarde. Willemijn Simon van Leeuwen is naast oprichter en directeur van GeoFort ook Klimaatburgemeester van de gemeente West Betuwe. Zij vertelt hoe GeoFort thema's als klimaatverandering, energietransitie, big data en voedselinnovatie op een speelse manier aanbiedt aan de (jonge) bezoekers.