NKW Gids burgers - voedselverspilling

Wat doe jij om voedselverspilling tegen te gaan? In de NKW Gids laten we je zien welke dingen jij zelf kan doen om een steentje bij te dragen aan het klimaat. Als burger, als medewerker van een bedrijf of als bedrijf of organisatie. De tips zijn toegankelijk en linken waar nodig door naar artikelen met meer informatie over het onderwerp. Met welke tips ga jij aan de slag?

NKW Gids burgers - voedselverspilling

Voedselverspilling

Hoe verspillingsvrij ben jij? Per persoon kun je tot 34 kilo per jaar aan eten en 45 liter drinken besparen. Bekijk de onderstaande tips om minder eten weg te gooien en leer hoe je voedselverspilling kunt tegengaan. Wil je direct starten met minder voedsel verspillen? Bekijk dan de onderstaande tips:

1. Doe bewust je boodschappen

Het minder verspillen van eten begint met het bedenken wat je deze week gaat eten. Check wat je nog in huis hebt, maak een lijstje, doe niet te veel boodschappen en bedenk bij aanbiedingen van verse producten of je daar op tijd een gerecht mee gaat maken.

2. Kook op maat

Kook op maat door de juiste hoeveelheden pasta, rijst of couscous goed af te meten. Een Eetmaatje (maatbeker) of een weegschaal kan je hierbij helpen. Zo voorkom je dat je te veel kookt en ben je duurzaam bezig. Je kunt een Eetmaatje bestellen op voedingscentrum.nl.

3. Goed bewaren

Wil je weten hoe je eten op de beste manier kunt bewaren? De online Bewaarwijzer van het Voedingscentrum geeft je meer tips over hoe lang je iets kunt bewaren, wat de beste plek is om het te bewaren en hoe je kunt herkennen of iets bedorven is.

4. Check de houdbaarheidsdatum

Producten die over de datum zijn hoef je niet direct weg te gooien. Ze zijn vaak nog prima te eten. Bekijk dit filmpje over goed omgaan met de houdbaarheidsdatum van producten.

5. Check de tips tegen voedselverspilling

De stichting Samen tegen Voedselverspilling heeft talloze tips, onder andere een receptenboekje en tips voor het delen van eten als je te veel hebt klaargemaakt.

6. Verspil minder voedsel en bespaar geld

Geen zin om te koken? Haal je favoriete restaurant of winkel in huis met de app Too Good To Go. Veel winkels en restaurants houden eten over die ze anders aan het einde van de dag weg hadden moeten gooien. Via de app verkopen ze nog prima eetbaar eten voor een klein prijsje.