"Mijn ambtsketting trekt direct de aandacht"

Arjan Vermeulen is net als vorig jaar Klimaatburgemeester in de gemeente Leidschendam-Voorburg. Die taak neemt hij serieus, het hele jaar door.

"Mijn ambtsketting trekt direct de aandacht"

“Hoe herken je een burgemeester? Aan zijn ambtsketting! Die heb ik dus laten maken, uiteraard lokaal. Door leerlingen van het Corbulo College, een vmbo-school in mijn gemeente Leidschendam-Voorburg. En uiteraard van gerecycled materiaal. Ik draag de ketting met trots als ik “in functie” ben als Klimaatburgemeester. Bijvoorbeeld op inspraakavonden van de gemeente, bij de opening van een winkel of tijdens de Climate Classic. Dat is een jaarlijkse fietstocht van 375 kilometer langs de imaginaire toekomstige kustlijn van Nederland, die loopt van Breda naar Groningen. Een kustlijn die hopelijk nooit realiteit wordt; daarom vragen de organisatoren en deelnemers er aandacht voor.

ArjanVermeulen Afbeelding website-604x362px_03@2x

Het hele jaar door

De ambtsketting trekt de aandacht van mensen, je hebt direct een gespreksonderwerp. Van daaruit kun je met mensen in gesprek gaan over klimaatverandering en de bijbehorende thema’s. Op een positieve, laagdrempelige en niet al te zware manier. Dat is precies hoe ik mijn Klimaatburgemeesterschap wil invullen. Waarbij ik graag benadruk dat ik mij het hele jaar Klimaatburgemeester voel; en niet alleen tijdens de Nationale Klimaatweek. Ik vind het wél goed dat deze week bestaat. Alles wat je aandacht geeft, groeit.

Intrinsieke motivatie

Het fijne van het Klimaatburgemeesterschap is dat het vormvrij is. Je kunt je focussen op de thema’s die jij vanuit intrinsieke motivatie belangrijk vindt. Ik heb die intrinsieke motivatie voor duurzaamheid altijd gehad. Van huis uit heb ik meegekregen dat het belangrijk is om voor de aarde, het klimaat en anderen te zorgen. Ik verkocht vroeger op de vrijmarkt al oude spullen, waarbij ik de opbrengst doneerde aan de zeehondenopvang in Pieterburen. Daarnaast houd ik oprecht van de natuur en kan ik er ontzettend slecht tegen als we onze leefomgeving verwaarlozen.

Zwerfafval opruimen

De laatste jaren houd ik me veel bezig met zwerfafval. Ik stoorde me tijdens het uitlaten van mijn hond aan de vele flesjes en blikjes op de grond. Daarom trek ik eens per drie weken met een groep vrijwilligers mijn woonwijk in om zwerfafval op te ruimen. Daarnaast heb ik alle gemeenten, provincies en waterschappen aangeschreven om zich uit te spreken voor statiegeld op flesjes en blikjes. Het is mooi dat dit inmiddels is doorgevoerd. Het effect zie ik nu al in mijn omgeving. Daar liggen nauwelijks nog plastic flesjes en blikjes.

ArjanVermeulen Afbeelding website-604x362px_01@2x

Luis in de pels

Duurzame mobiliteit vind ik belangrijk. Dat komt mede door mijn werk als Project Manager Smart Mobility bij het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Maar óók vanuit klimaatoogpunt vind ik het belangrijk. Als er bij de gemeente een verkeersplan ter inzage ligt, ga ik kijken. En schroom ik niet om mijn mening te geven. Datzelfde doe ik als een overdreven breed voetpad bij mij in de buurt opnieuw bestraat wordt; dan laat ik weten dat het wenselijk is om tegels deels te vervangen door groen. Als dat laaghangende fruit dan niet wordt geplukt, ben ik een luis in de pels. Maar wel altijd constructief; niet ergens tegenaan schoppen, wel er tegenaan schuren.

Mensen verbinden

Daarnaast probeer ik mensen en initiatieven met elkaar te verbinden en samenwerking tot stand te brengen. Daar gebruik ik onder meer LinkedIn voor. Daarbij kijk ik ook buiten mijn eigen bubbel, alleen zó maak je verschil. Waarbij ik eerlijk moet zeggen dat ik het lastig vind om mensen met een kleinere portemonnee te bereiken; de mensen voor wie rondkomen meer prioriteit heeft dan duurzaamheid. Ook hén bereiken is juist belangrijk. Duurzaamheid hoeft niet duur te zijn en moet vooral geen feestje van de elite worden.

Gebruik je macht en kracht

Richting andere Klimaatburgemeesters gebruik ik graag mijn credo: individueel maak je een verschil, samen creëer je impact. Geef het goede voorbeeld en probeer daarmee anderen te inspireren. Doe daarbij wat in je macht en binnen jouw kracht ligt; focus je op de dingen waar je energie voor hebt en van krijgt. Als iedereen dat doet, dan komen we er samen wel.”