“Wees je ervan bewust wat je consumeert”

Ilyes Machkor uit Koggenland koopt weinig nieuwe kleding, eet bijna geen vlees en pakt zoveel mogelijk de fiets. Zijn wens is dat moslims en gelovigen opstaan als de nieuwe morele duurzaamheidsleiders van de toekomst.

“Wees je ervan bewust wat je consumeert”

“Voor mij is de klimaatcrisis echt een moraliteitscrisis, waarin rechtvaardigheid een hele belangrijke rol speelt. Ik ben op drie verschillende vlakken met dit onderwerp bezig: persoonlijk, professioneel en met mijn eigen podcast. Het hoeft helemaal niet moeilijk te zijn, als je maar iets doet.

Gepusht door reclames

Ten eerste, op persoonlijk gebied. Ik consumeer heel bewust. Dat betekent dat ik weinig nieuwe kleding koop, bijna geen vlees eet en zoveel mogelijk de fiets pak. We zijn heel materialistisch geworden en reclames pushen ons daarin. Ik leef al tien jaar zo en het is niet altijd gemakkelijk. Toch zie ik het als verzet om op deze manier te leven. Op de universiteit kwam ik weer in aanraking met het thema duurzaamheid. Ik vond het toen al iets veel groters dan mijn baan of carrière.

Ilyes Machkor

Afvalbergen in de zorg

Daarnaast werk ik al jaren aan het verduurzamen van organisaties. Op dit moment doe ik dat in een ziekenhuis. We werken hard aan de energietransitie, waarbij we snel van het gas af moeten. Een bijproduct van de zorg is heel veel afval. We zijn daarin echt doorgeslagen, terwijl we het innovatie hebben genoemd. Een infuuszak die elders in de wereld is gemaakt, verscheept wordt en hier na gebruik wordt weggegooid. Al dat plastic, metalen en verpakkingen. Gelukkig staan verpleegkundigen en artsen heel erg open voor het anders en duurzamer inkopen, want zij ergeren zich hier ook al jaren aan.

Onrechtvaardigheidsgevoel

Er komt voor mij ook een stuk onrechtvaardigheid bij kijken. De meeste spullen zijn namelijk goedkoop in het buitenland geproduceerd. Dus onze gezondheid gaat ten koste van de natuur en mensen elders. Waarom is onze gezondheid belangrijker dan die van iemand anders? Dat is voor mij een wezenlijke vraag: vinden we dat normaal?

Ilyes Machkor Afbeelding website-604x362px_01@2x

Podcast: wees je bewust van wat je consumeert

Ten slotte, als moslim ben ik opgevoed met het idee dat je je bewust moet zijn van wat je consumeert, want het is niet vanzelfsprekend dat je dat hebt. Je hebt het van God gekregen, maar je hebt er ook verantwoordelijkheid over af te leggen. In mijn podcast de New Stewards spreek ik met islamitische duurzaamheidsleiders om mensen aan te sporen dat stukje bewustzijn onderdeel te laten zijn van hun geloof. Mijn wens is dat moslims en gelovigen wereldwijd opstaan als de nieuwe morele duurzaamheidsleiders van de toekomst.”