“Joy (9) is een goedzak en doet geen vlieg kwaad. We hebben een hele speciale band. Waar ik ben, is de hond. Ik kan echt lezen en schrijven met haar. Wat begon als een passie voor zwerfafval is een obsessie geworden. Voor ons allebei welteverstaan. Dat hebben we met z’n tweeën zo ontwikkeld door de jaren heen.
Ik was nooit zo met natuur bezig. Naar mijn idee was zwerfafval altijd een probleem aan de andere kant van de wereld, niet in Nederland. Met dode schildpadden en ander dierenleed. Waar ik overigens niet naar kan kijken, want ik heb een zwakke maag. Dan ben ik net een struisvogel: kop in het zand en snel door met de rest van het leven.
Maar na een duikvakantie op Curaçao - met inderdaad veel plastic in zee - zag ik in ons land ook steeds meer zwerfafval op straat. Waarop raapt niemand dat op? Nederland bleek opeens helemaal niet zo schoon. Voor media en donateurs werkt een negatief verhaal beter, maar dat wilde ik niet. Ik wilde een verhaal vertellen waar íkzelf naar zou luisteren. Een positief en aaibaar geluid. En dat werd in 2016 de stichting Enjoy cleaning up.
We maakten Joy enthousiast om flesjes en blikjes op te rapen. Toen ging het snel. Van landelijke media tot aan Indonesië en Australië waar haar video’s viral gingen. Miljoenen mensen vonden het blijkbaar leuk om naar een hond te kijken die dingen opruimt. Inmiddels doen meer dan vijfhonderd honden in twaalf landen mee. We geven trainingen aan hondenscholen zodat we zoveel mogelijk honden bereiken. Het is uiteindelijk vrij gemakkelijk aan te leren.
In het begin moet je de hond wat extra belonen met een koekje in het flesje, om die associatie te leggen. Zo blij als een jachthond met een fazant is, zo trots is Joy met een blikje. Dan straalt zij. Het vinden zelf is dan al de beloning an sich. Ik heb ook nog een zwarte labrador. Hij is de eerste Redbull-hond ter wereld en kan het drankje op 120 meter afstand ruiken.
Tel maar mee: er zijn 2,2 miljoen honden in Nederland. Die gaan gemiddeld vier keer per dag naar buiten. Als jij of je hond elke keer één stuk afval oppakt, dan gaat het hard. Met elkaar kunnen we op een laagdrempelige manier een groot verschil maken. Ook één stukje oprapen is zinvol, want dan weet je 100% zeker dat geen dier daar meer last van heeft.”