"Wat begon met minder spullen is nu een lifestyle"

Tijdens de Nationale Klimaatweek laten we een aantal Klimaatburgemeesters aan het woord over hun initiatief. Wat drijft hen en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week Saskia Versneij uit Ouderkerk aan de Amstel.

"Wat begon met minder spullen is nu een lifestyle"
“Thegreenlist.nl begon eigenlijk eind 2019 als een persoonlijke uitdaging. Ik was mijn eigen koopgedrag zat. Het inzicht dat ik als gemiddelde Nederlander met mijn consumptiepatroon meer dan het drievoudige verbruik dan de aarde mij kan geven, gaf de doorslag om begin 2020 een buy nothing new jaar in te lassen. Ik ging de uitdaging met mezelf aan!
Klimaatburgemeester van Ouder-Amstel Saskia Sampimon-Versneij
Na de geslaagde challenge vorig jaar ben ik het dit jaar gaan doortrekken op meer thema’s. Denk aan vegetarische en veganistische voeding en in het kader van ‘duurzaam reizen’ zijn we Nederland aan het (her)ontdekken en ook date-nights steken we duurzaam in bij klimaatvriendelijke restaurantjes. Het doel is om stapje voor stapje steeds bewuster te gaan leven. Wat dus begon met minder spullen is nu echt een lifestyle geworden. Op mijn Instagramkanaal @thegreenlist.nl deel ik dagelijks tips, ervaringen en struggles. Ook de dingen waar ik tegenaan loop om duurzaam te leven. Het succes verklaard? Ik krijg vaak terug van volgers dat ze mijn positiviteit en eerlijkheid waarderen. Ik laat zowel mijn ups als mijn downs zien, zoals mijn zelfgemaakte maar helaas mislukte wasmiddel, en ik juich elk stapje van een ander toe. Soms krijg ik hele donkere en vurige reacties. Zo van ‘het heeft toch allemaal geen zin zolang de overheid en het bedrijfsleven te weinig doen. Daar ben ik het niet mee eens. In Trouw stond laatst een interessant artikel met het Hoofd Gedragseconomie van de UvA. Hij stelde juist dat kleine stapjes heel belangrijk én impactvol zijn. Niet alleen beïnvloed je je omgeving, je stimuleert ook jezelf. Als je eenmaal begint met duurzaam leven, wil je namelijk steeds meer. Dat heb ikzelf ook zo ervaren. Ik ervaar mijn zoektocht naar een groener leven als een mindfulness-oefening. Mijn streven naar minder levert mij meer op: meer tijd, aandacht, kwaliteit en geluk. Ik kan deze lifestyle iedereen aanraden en daarmee hoop ik anderen te inspireren via thegreenlist.nl.”