“Minder spullen is beter voor de aarde en fijner voor jezelf"

Gera van den Berg vindt dat als je heel bewust omgaat met keuzes, je als gezin daarvan profiteert. Haar devies: zoek de balans in spullen die je wilt en écht nodig hebt.

“Minder spullen is beter voor de aarde en fijner voor jezelf"

“Ruim tien jaar geleden maakte ik samen met mijn zoon een ecologische voetafdruk test. Ik was ervan overtuigd dat wij het best goed zouden doen, we leefden tenslotte redelijk bewust. Nou, echt niet! Dat was wel een eyeopener en ik ben gelijk op onderzoek gegaan.

Gera - Afbeelding website-604x362px_01 Copy 3@2x

Ik begon met het delen van tips en tricks op Facebook (nu ook op Instagram) en dat is uitgegroeid tot een eigen onderneming. Ik geef advies aan bijvoorbeeld gemeenten wanneer die campagnes rondom duurzaamheid opzetten. Daarnaast geef ik presentaties, lezingen en workshops om mensen te helpen bij het consuminderen. En ik geef gastlessen als eco-jufin aan het basis- en voortgezet onderwijs.

Voor alle spullen die wij consumeren zijn grondstoffen nodig. We leven op te grote voet en putten daarmee de aarde uit. Daarom zijn we als gezin gaan minimaliseren. Dat is volgens mij hét middel om opgeruimd, duurzamer en bewuster te leven. Minder onnodige spullen; beter voor de aarde, fijner voor jezelf.

Gera - Afbeelding website-604x362px_01 Copy 2@2x

Het ging natuurlijk niet zonder slag of stoot om dit in het gezin in te voeren. Je moet soms lastige keuzes maken en je continu afvragen of je iets écht nodig hebt. Ook voor onze kinderen is het soms een uitdaging, en daar moet je als ouder zorgvuldig mee omgaan. Je maakt voor en met hen een keuze. Het is - net zoals in iedere opvoeding - hierin geven en nemen. Je bent op zoek naar de balans. Dat komt soms neer op bijvoorbeeld dit soort keuzes; speelt je kind altijd met Lego, waarom zou je dan (tweedehands) K'Nex voor een verjaardag geven? Maar op den duur wordt dat makkelijker en het gaat nu heel goed en vanzelf.

Ik loop met mijn onderneming ook af en toe tegen uitdagingen aan. Duurzaamheid is nog niet altijd onderdeel van het onderwijssysteem. Er worden daar mooie losse stappen gezet, maar het is nog geen onderdeel van het reguliere curriculum. En ook binnen gemeenten mis ik soms de intrinsieke motivatie en bemensing om het beleid door te voeren. Het duurzame beleid is er, maar er wordt nog te weinig, als je het mij vraagt, naar gehandeld. Daar kunnen we samen meters maken!

Gera - Afbeelding website-604x362px_01 Copy 4@2x

Ik ben nu zo’n tien jaar bezig en zie zoveel voordelen van een meer minimalistische levensstijl. Ik hoop dat veel meer mensen dat gaan zien en daarom doe ik wat ik doe en help ik mensen en organisaties als adviseur, schrijver, spreker en coach op het gebied van minimaliseren en duurzaam leven!”