“Ik kies voor dingen waar ik energie van krijg”

Iedereen kan iets bijdragen aan duurzaamheid gelooft Emmely Jurrius-Siebrecht uit Landsmeer. Zelf heeft ze bijvoorbeeld zonnepanelen, koopt ze veel tweedehands, eet ze zoveel mogelijk biologisch en vegetarisch.

“Ik kies voor dingen waar ik energie van krijg”

Mijn steentje bijdragen

“Ik heb lang geworsteld met negatieve emoties, omdat ik las en zag dat het steeds slechter gaat met de aarde. Maar ik ondernam nog weinig actie. Ik had het gevoel dat ik in mijn eentje toch niks kon veranderen en dat gevoel werkte verlammend. Later leerde ik dat dat heel logisch is: de gevolgen van klimaatverandering zijn zo veelomvattend dat de menselijke geest ze helemaal niet kan doorgronden. Door over te gaan tot de orde van de dag heb je het idee dat je het voor je uit kunt schuiven. Het is belangrijk om dat soms even te doen om gezond te blijven functioneren, maar een probleem gaat natuurlijk niet weg als je het negeert. Sterker nog: elke dag dat we dit probleem negeren wordt het groter. Die inzichten gaven me de drive om toch iets gaan doen, en met anderen daarover in gesprek te gaan.

Klimaatburgemeester van Landsmeer Emmely Jurrius-Siebrecht

Kledingkettingruil

Gelukkig heb ik inmiddels best wat manieren ontdekt waarop ik mijn steentje kan bijdragen. Ik kies bewust voor dingen waar ik energie van krijg. We hebben zonnepanelen, eten zoveel mogelijk biologisch en vegetarisch, en kopen veel tweedehands. Waar ik ook heel blij van word is de kledingkettingruil in ons dorp. Met ruim 30 dames laten we tassen vol kinder- en dameskleding rondgaan via een vaste route. Om de zoveel weken wordt er een tas bij je gebracht. Je haalt eruit wat je kunt gebruiken en stopt er iets in terug dat je niet meer draagt. Dan breng je de tas naar de volgende. Met twee kinderen die om de haverklap weer een maat gegroeid zijn is dat echt fantastisch, en het scheelt bakken met geld. Bonus: ik heb al heel veel leuke dorpsgenoten leren kennen dankzij de kledingketting!

Klimaatgesprekken

Sinds een aantal jaar ben ik als vrijwilliger actief bij Stichting KlimaatGesprekken, een stichting die burgers en organisaties stimuleert om klimaatvriendelijke keuzes vanzelfsprekend te maken. In een zesdelige workshopreeks geven we deelnemers op een speelse manier handvatten om hun ecologische voetafdruk te verkleinen, maar vooral om hun handafdruk – de mate waarin ze anderen inspireren om ook duurzamere keuzes te maken – te vergroten. Daarbij is speciale aandacht voor manieren waarop je een gesprek over het klimaat met anderen kunt aangaan op een positieve en constructieve manier, iets wat heel veel mensen lastig vinden.

Klimaatburgemeester van Landsmeer Emmely Jurrius-Siebrecht
“Mijn klimaattip? Probeer iets te veranderen door verbinding met anderen. Durf kwetsbaar te zijn, luister goed naar de ander, onderzoek welke waarden je deelt en houd de humor erin. Zonder humor is het niet vol te houden.”

Iedereen kan iets doen!

Ik geloof dat iedereen iets kan bijdragen aan duurzaamheid. Ook kleine stapjes zijn belangrijk. Die zijn vaak haalbaar, geven je het gevoel dat je iets concreets doet en kunnen anderen inspireren, waardoor jouw ene actie een heel waterrimpeleffect teweeg kan brengen. Weet je niet waar je moet beginnen? Stichting KlimaatGesprekken helpt je op weg. Hier ontdek je samen met anderen op een laagdrempelige manier hoe je klimaatvriendelijker kunt leven op een manier die bij jou past. En ook hoe je anderen kunt inspireren om dat ook te doen."