"Ik zie nu meer vlinders en bijen in de tuin"

Richting de Nationale Klimaatweek laten we een aantal Klimaatburgemeesters aan het woord over hun initiatief. Wat drijft hen en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week Bertwin Menninga uit Haarlem.

"Ik zie nu meer vlinders en bijen in de tuin"
“De Groene Linten is een Haarlemse nieuwbouwwijk. We wilden iets doen om meer biodiversiteit in de buurt te creëren. Dus besloten wij met onze buren om groen op het gedeelde dak van onze schuurtjes te gaan plaatsen. Tegelijkertijd keken we of meer adressen mee wilden doen. Zo’n vijftig huizen sloten zich aan! Alle deelnemers hebben sedumplantjes op het platte dak van hun schuur geplaatst. Dat zijn vetplantjes die water vasthouden en bijdragen aan CO2-opvang. Daarbij hebben we ondersteuning gekregen van Het Groene Loket: een sociale onderneming gericht op het vergroenen van de leefomgeving. Zij hielpen met flyers om meer buurtbewoners te werven en met een speciale inschrijfpagina. Ik ben het aanspreekpunt voor de buurt en zorg voor onder meer de communicatie.
Klimaatburgemeester van Haarlem Bertwin Menninga
In de zomer werden de plantjes aangeleverd en zijn we met de hele wijk aan de slag gegaan. Los van dat het bijdraagt aan een beter klimaat, was het ook leuk om dit als buurt samen te doen. Iedereen was een heel weekend in de weer met rolletjes sedum.
Alles bij elkaar hebben we zo’n 355 m2 groen aangelegd in De Groene Linten. Als ik nu ’s ochtends uit mijn raam kijk, zie ik meer vlinders en bijen in de tuin. Het zoemt en gonst boven ons groen!
Ik ben heel trots op het resultaat. Iets wat klein begon, is snel groot geworden. Door corona hebben sommige mensen minder inkomsten gehad. Voor hen hebben we een initiatief bedacht. Iedereen kon extra vierkante meters doneren waar buurtbewoners volledig anoniem aanspraak op konden maken. Een aantal heeft dat ook gedaan. Voor de twijfelaars: een groen dak heeft alleen maar voordelen en kent weinig onderhoud. Het dak gaat langer mee, want de zon brandt er niet constant op. Bij een ouder huis isoleert het beter. En in de zomer kwam er een koele frisse wind van over het dak naar binnen. De warmte van buiten wordt gewoon verkoeld. Je hoeft niet te wachten op een overheid om zelf ook iets te doen. Kijk naar wat jij kunt doen. Dat kunnen kleine simpele dingen zijn. Dus leg lekker dat groen op je dak. Ik help graag mee!”