"Duurzamer leven is makkelijker en leuker dan mensen denken"

De reis van Marloes van Schaik naar een duurzaam leven is nooit af. Vanuit dat besef vervult ze ook haar rol als Klimaatburgemeester.

"Duurzamer leven is makkelijker en leuker dan mensen denken"

“Ik was een jaar of 15 toen ik vegetariër werd. Dat was vooral omdat ik het zielig vond voor de dieren. Later besefte ik dat je om meer redenen geen vlees of dierlijke producten kunt eten, zoals de impact op het klimaat. Tijdens mijn studie in het ‘groengezinde’ Nijmegen groeide mijn interesse in duurzaamheid. En besefte ik dat ik duurzaamheid ook graag in mijn werk zou willen toepassen. Dat is gelukt, met mijn functie als Sustainable Finance Officer bij De Nederlandsche Bank. Zo is mijn hele reis naar een duurzaam leven een ontdekkingstocht, waarbij ik stap voor stap meer te weten kom. Nog steeds, want die reis zal nooit af zijn.

Klimaatburgermeester Marloes van Schaik Afbeelding website-604x362px_01@2x

Vegan recepten op Instagram

Mijn ontwikkeling is goed te zien op mijn Instagram-account klimaatburgemeester_marloes.  Daar deelde ik vorig jaar tijdens de Nationale Klimaatweek vooral vega(n) recepten. Gedurende het jaar is dat veel breder geworden. Nu deel ik tips over onder meer het vergroenen van je tuin, het kopen van tweedehands spullen en opruimen van zwerfafval. Minder vlees eten, en duurzamer leven in het algemeen, is makkelijker en leuker dan mensen denken. Dat wil ik als Klimaatburgemeester laten zien. Instagram is daarvoor een mooi kanaal.

Gluren bij de buren

Ook in mijn directe omgeving probeer ik impact te maken. Als Klimaatburgemeester werk ik samen met LochemEnergie, de energiecoöperatie van mijn gemeente. Buurtbewoners verenigen zich op het gebied van energiebesparing en verduurzaming van de eigen woning en buurt. Ik ben een van de aanjagers. Regelmatig gaan we ‘gluren bij de buren’, recent nog bij buurtbewoners die al een warmtepomp hebben. Zo willen we andere mensen inspireren om hetzelfde te doen en met elkaar in gesprek te gaan. Het is leuk om dit samen te doen en kennis en ervaring uit te wisselen.

Klimaatburgermeester Marloes van Schaik Afbeelding website-604x362px_04@2x

Duurzaamheidscentrum

Daarnaast ben ik voorzitter van Duurzaamheidscentrum Deventer. Een fysieke plek, midden in Deventer, waar mensen vrijblijvend kunnen binnenlopen voor concrete adviezen over hoe ze hun leven kunnen verduurzamen. Dat is breed: van biodiversiteit tot energiebesparing en van eten en drinken tot mobiliteit. We laten zien dat je met kleine ingrepen grote impact kunt maken. Daarbij zal ik nooit zeggen dat mensen dingen niet mogen, al moeten mensen uit mijn directe omgeving wat mij betreft een heel goede reden hebben om te gaan vliegen. Ik besef dat geen vlees meer eten voor een carnivoor nogal een stap is. En dat een huis verduurzamen voor mensen met een kleine portemonnee niet direct is weggelegd. Daarom ben ik blij met elk stapje dat mensen zetten. Dat is het begin van hún ontdekkingsreis naar een duurzamer leven. 

Tip: blijf enthousiast!

Tegen andere Klimaatburgemeesters zou ik willen zeggen: blijf enthousiast en positief en laat mensen vooral zien wat ze wél kunnen doen. Vingerwijzen heeft geen zin, elk mens bepaalt zijn eigen route. Ieder individu dat iets doet voor een beter klimaat, is goed bezig. Dat moeten we ons als Klimaatburgemeesters altijd blijven realiseren.”