“Duurzaamheid is een kans, geen bedreiging”

Fons Janssen uit Veulen begeleidt maatschappelijke (jongeren)organisaties bij hun duurzaamheidsacties. Dat doet hij met zijn onderneming Fons Janssen Consulting.

“Duurzaamheid is een kans, geen bedreiging”

Bezig baasje

Als het om het klimaat gaat kan Fons Janssen (26) uit Veulen bij Venraij beslist een ‘bezig baasje’ worden genoemd. Met zijn onderneming Fons Janssen Consulting begeleidt hij als coördinator Benelux namens het Europese Klimaatpact Nederlandse maatschappelijke (jongeren)organisaties bij hun duurzaamheidsacties. Daarnaast helpt hij studenten en starters in de regio bij het isoleren van hun woningen. En ook privé laat Fons niets na om zijn footprint zo klein mogelijk te houden.

Isoleren

Duurzaamheid als kans

“Ik wil mensen laten zien dat duurzaamheid geen bedreiging is, maar een kans. Al op de middelbare school besefte ik dat mijn generatie, de huidige twintigers en dertigers, de Europese doelen voor klimaat, natuur en milieu moeten realiseren binnen hun eigen werkzame leven: in de periode 2020-2050. Vooruitschuiven is voor ons geen optie. Ook begreep ik dat we dat vooral sámen moeten doen. Want hoeveel verder je komt met samenwerking ervaar ik elke dag in het kleine dorp waar ik woon. Iedereen hier helpt elkaar en zorgt voor elkaar. Zo bouwden we hier recent samen een circulaire loods voor de carnavalswagen met materialen van oude varkensstallen. Je ziet dan van heel dichtbij wat je met gemeenschapszin kunt bereiken.

Coördinator Europese Klimaatpact

Als coördinator Benelux namens het Europese Klimaatpact help ik Klimaatburgemeesters en jongerenorganisaties in België, Luxemburg en Nederland bij hun duurzaamheidsacties. Ik adviseer ze hoe ze hun activiteiten beter kunnen organiseren en coördineren, overleg met overheden en breng jongerenorganisaties met deze instituties in contact. Ook laat ik ze kennismaken met interessante buitenlandse initiatieven, en andersom. Denk bijvoorbeeld aan de actie Nederland Cycling4Climate: een fietstocht van 400 kilometer langs de denkbeeldige kustlijn die ontstaat als de zeespiegel te ver doorstijgt en de dijken breken. Zoiets kun je ook in het buitenland organiseren met bijvoorbeeld verwoestijning.

Man isolatie
"Bundel de krachten. Samen sta je sterker en bereik je veel meer dan in je eentje.”

Lokale impact

Twee dagen per week help ik studenten en starters bij het isoleren van hun woningen. In Venray breng ik vrijwilligers, klusbedrijven en woningbouwverenigingen bij elkaar om als teams samen te werken bij het opknappen van de woningen. Jongeren kunnen bijvoorbeeld veel voorwerk zelf doen, zoals het huis leegmaken, zodat de professionals direct aan de slag kunnen met hun gespecialiseerde werk. Deze teamaanpak wil ik verder uitrollen naar andere gemeenten.

Ook privé ben ik klimaatbewust bezig. Zo rij ik geen auto, ook al woon ik op het platteland. Met de elektrische vouwfiets en de trein kom ik overal waar ik wezen moet. Vliegen doe ik niet, tenzij het echt niet anders kan. Daarnaast douche ik kort en koud, kook ik zelf vaak vegetarisch en help ik met de aanplant van meer bomen in mijn gemeente. Of ik genoeg doe? Ik vind van wel. En ik laat anderen zien hoe het ook kan. Bijvoorbeeld door mijn vrienden te adviseren hoe ze hun woningen aardgasvrij kunnen maken.

Wat ik anderen zou willen meegeven die ook in actie willen komen voor het klimaat? Doe het niet versnipperd. Sluit met je acties aan bij acties die er al zijn. Ook op lokaal niveau lopen er nu al heel veel initiatieven. Bundel de krachten. Samen sta je sterker en bereik je veel meer dan in je eentje.