NKW Gids burgers - consuminderen

Weet jij hoe je kan minimaliseren? In de NKW Gids laten we je zien welke dingen jij zelf kan doen om een steentje bij te dragen aan het klimaat. Als burger, als medewerker van een bedrijf of als bedrijf of organisatie. De tips zijn toegankelijk en linken waar nodig door naar artikelen met meer informatie over het onderwerp. Met welke tips ga jij aan de slag?

NKW Gids burgers - consuminderen

Consuminderen

Gera van den Berg is de bevlogen en energieke Klimaatburgemeester uit de gemeente Harderwijk. Met haar minimalistische levensstijl moedigt zij al ruim tien jaar mensen aan bewuster om te gaan met spullen kopen, en daarmee met grondstoffen. Haar ervaringen en tips deelt ze op Facebook onder de naam Heerlijk Minimaliseren.  Ook schreef ze het boek ‘Op Orde!’. “Ik wilde loskomen van het eindeloos consumeren,” zegt Gera. “Sindsdien geniet ik van een meer minimalistische leefstijl. Het lijkt onnatuurlijk te verlangen naar minder. Toch merkte ik vrij snel dat het zó veel voordelen geeft. Voor mezelf, ons gezin en de aarde die we in bruikleen hebben.” Ze geeft 5 tips om aan de slag te gaan met minimaliseren.

1. Kleine projecten = groot verschil

Beginnen met die overvolle zolder of garage? Doe het niet! Minimaliseren werkt het best als je start met kleine projecten, zoals de keukenla. Zo oefen je om een goede taxateur van je spullen te worden.

2. Voorkom ‘meerlingen’ 

Hoeveel bieropeners heb je nou écht nodig?

3. Kom minder in de verleiding

Plak een nee-nee-sticker op je deur. Meld je af voor reclamemails. Minder verleiding, minder impulsaankopen.

4. ‘Ontspul’

Stop met het aannemen van gratis spullen. Wat er niet in komt, hoeft er ook niet uit.

5. Koester wat je hebt

De duurzaamste producten zijn meestal de spullen die je al hebt. Wees er zuinig op en laat ze eventueel repareren bij bijvoorbeeld een Repair Café.

Toch op zoek naar een duurzaam alternatief om wél iets in huis te halen? Klimaatsupporter Marktplaats heeft talloze producten in de aanbieding die op zoek zijn naar een tweede leven.