NKW Gids burgers - verspilling van warmte tegengaan

Hoe ga jij verspilling van warmte tegen? In de NKW Gids laten we je zien welke dingen jij zelf kan doen om een steentje bij te dragen aan het klimaat. Als burger, als medewerker van een bedrijf of als bedrijf of organisatie. De tips zijn toegankelijk en linken waar nodig door naar artikelen met meer informatie over het onderwerp. Met welke tips ga jij aan de slag?

NKW Gids burgers - verspilling van warmte tegengaan

Verspilling van warmte tegengaan

Als je je huis slim verwarmt, verlies je zo min mogelijk warmte en bespaar je energie. Dit is goed voor het klimaat én voor je portemonnee. Bekijk de tips om warmteverspilling in huis tegen te gaan:

1. Zet de thermostaat een graadje lager

Wat je een prettige temperatuur vindt, hangt af van wat je gewend bent. Je kunt € 120,- (120 m3 gas) per jaar besparen door je thermostaat één graad lager zetten: dat is maar een klein verschil en het went waarschijnlijk snel. Als je in huis bezig bent, is 19 graden vaak warm genoeg. Zie: Zet ook de knop om.

2. Stem je temperatuur af op je dagritme

Als je niet thuis bent of slaapt, hoef je het huis niet te verwarmen. Een slimme thermostaat kan je hierbij helpen. De thermostaat stelt de verwarming namelijk automatisch af op jouw gedrag. Er zijn verschillende soorten slimme thermostaten. Heb je bijvoorbeeld een vast dag- en nachtritme? Dan kan een zelf programmerende thermostaat handig zijn. Die 'leert' op welke tijden je er niet bent of slaapt en zet de verwarming dan lager.

3. Sluit deuren om geen warmte te verliezen

Verwarm alleen de kamer waar je bent en houd de warmte binnen door deuren goed te sluiten. Zo kun je wel € 310,- (310 m3 gas) besparen! Om deuren goed te sluiten kun je een deurveer of -dranger installeren. De eenvoudigste variant kun je al voor 5 euro bij de bouwmarkt kopen. Je kunt een deurdranger gemakkelijk zelf monteren. In de slaapkamer is verwarmen niet nodig. Als je de verwarming daar niet aanzet, bespaar je al € 100,- (100 m3 gas) per jaar. Wil je toch je bed opwarmen? Dan is een warme kruik een slim idee.