NKW Gids burgers - huis isoleren

Denk jij eraan om je huis te isoleren? In de NKW Gids laten we je zien welke dingen jij zelf kan doen om een steentje bij te dragen aan het klimaat. Als burger, als medewerker van een bedrijf of als bedrijf of organisatie. De tips zijn toegankelijk en linken waar nodig door naar artikelen met meer informatie over het onderwerp. Met welke tips ga jij aan de slag?

NKW Gids burgers - huis isoleren

Huis isoleren

Een duurzaam en comfortabel huis begint met goede isolatie. Daarnaast bespaar je met isoleren op je energiekosten en help je het klimaat. Ontdek de isolatiemogelijkheden die passen bij jouw huis op verbeterjehuis.nl.

1. Maak gebruik van subsidie voor isolatie

Kijk op Energiesubsidiewijzer.nl welke subsidies er landelijk en lokaal beschikbaar zijn. Wil je kijken of je geld kunt lenen? Doe dan de leencheck op Energiebespaarlening.nl of check bij je hypotheekverstrekker wat de mogelijkheden zijn voor een extra hypotheek.

2. Check de isolatiewaarde

Een isolatiewaarde geeft aan hoe goed het materiaal isoleert. Er zijn verschillende soorten isolatiewaardes. De isolatiewaarde van glas wordt uitgedrukt in een U-waarde, terwijl die van dak-, vloer- en spouwmuren wordt uitgedrukt in een Rc-waarde. Lees meer over de soorten isolatiewaardes per isolatiemaatregel op de website van Milieu Centraal.

3. Bekijk hoe je een monumentaal pand kan isoleren

Naden en kieren in oude gebouwen zorgen voor tocht. Deze gebouwen zijn vaak nog niet geïsoleerd en dus niet energiezuinig. Welke duurzame stappen kan en mag je nemen? In een monument is de kans op vochtproblemen als houtrot of schimmel groter dan in andere gebouwen. Daarom is het extra belangrijk dat je de juiste isolatiemethode en -materialen kiest. Bovendien wil je geen afbreuk doen aan de uitstraling van het gebouw. Meer informatie over isolatiemethoden voor monumenten vind je op de website van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.