Nationale Klimaatweek 2023 gestart!

Den Haag, 30 oktober 2023 - De Nationale Klimaatweek 2023 is gestart. Het is de derde editie van de Nationale Klimaatweek (NKW). Een week waarin burgers (Klimaatburgemeesters), bedrijven en organisaties (Klimaatsupporters) en gemeenten heel Nederland inspireren op het gebied van duurzamer leven, wonen en reizen. Er zijn 245 Klimaatburgemeesters verspreid over Nederland, 219 Klimaatsupporters en 81 gemeenten die onderdeel zijn van de beweging van de NKW.

Nationale Klimaatweek 2023 gestart!

Landelijke aftrap in Rotterdam

De week is officieel afgetrapt in Rotterdam door minister Jetten samen met wethouder Zeegers en Klimaatburgemeesters van Rotterdam in Oud-Mathenesse. Er is een ontbijt met bewoners die zich in de wijk actief inzetten voor een beter klimaat. Jetten bezoekt aansluitend een lokale klimaatmarkt waar bewoners advies kunnen krijgen over de verduurzaming van hun huis en wijk.

Groeiende beweging

De Nationale Klimaatweek is een groeiende beweging met een toenemend aantal activiteiten in heel Nederland. Sinds de eerste editie in 2021 zijn vele nieuwe ambassadeurs aangesloten en groeit de bekendheid van de week. Aankomende week zijn er tot nu toe 266 aangemelde evenementen door het hele land in het kader van de Nationale Klimaatweek. Vorige editie waren dit er 88. Dit soort initiatieven dragen bij aan het behalen van de klimaatdoelstellingen van ons land. Die doelstellingen zijn voor het eerst binnen bereik, zo concludeerde de jaarlijkse Klimaat- en Energieverkenning van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in september in samenwerking met onder meer TNO, het CBS en het RIVM. Hierbij blijft uitvoering essentieel. Dat geldt voor Rijksoverheid en grote bedrijven, maar ook voor inwoners, lokale ondernemers en gemeenten.

Minister Rob Jetten: “Tijdens de Nationale Klimaatweek zetten we ons door heel Nederland samen in voor een beter klimaat. Steeds meer mensen doen mee en maken het verschil: thuis, in het bedrijfsleven en bij de overheid. Mede hierdoor zijn voor het eerst de klimaatdoelen in bereik. Maar we zijn er nog niet en we halen deze doelen alleen als we nu samen doorpakken. Daarom is het zo belangrijk dat er ook dit jaar weer veel klimaatburgemeesters, supporters en evenementen zijn die anderen inspireren ook in actie te komen. Doe dus vooral mee en laat je ook inspireren tijdens de Nationale Klimaatweek!”

Minister Rob Jetten: “Tijdens de Nationale Klimaatweek zetten we ons door heel Nederland samen in voor een beter klimaat.”