Een weekje zonder waterverspilling

Verspilling is altijd zonde. Dat geldt ook voor waterverspilling en dan warm water in het bijzonder. Wist je namelijk dat warm water het klimaat ruim 70 keer meer belast dan koud water? Juist, zonde dus om te verspillen!

Een weekje zonder waterverspilling

Dat moet en kan anders, voor een beter klimaat. Om je bewust te maken van je ‘water-gedrag’ dagen we je uit om een week geen water te verspillen. Je zult zien dat je gemakkelijk minder water kunt verbruiken en zo draag je met kleine stapjes bij aan een beter klimaat. Dat kan het klimaat goed gebruiken.

Feiten en tips waterverbruik

  • Een huishouden gebruikt zo’n 135 liter drinkwater per persoon per dag.
  • 40% daarvan is warm water voor bad en douche.
  • 24% gaat naar het toilet.
  • 13% is voor de was.
  • De rest gaat naar activiteiten als koken, water drinken, of de afwas.

Zoals je ziet gaat het meeste water op aan badderen en douchen. Daar valt de meeste winst te behalen. Het advies is dan ook om maximaal 5 minuten per dag te douchen. Met een douchetimer kun je de tijd gemakkelijk in de gaten houden. Je zult zien dat 5 minuten ruim voldoende is om lekker te douchen. Fanatiekelingen kunnen er gemakkelijk nog 1 of 2 minuten af halen en 3 tot 4 minuten douchen, als je bijvoorbeeld je haren niet hoeft te wassen. Ook een waterbesparende douchekop is aan te raden. Tijdens het douchen merk je niks, maar toch gebruik je 20% minder water. En dat is behoorlijk wat!

Heb je een grote tuin die je regelmatig moet sproeien in de zomer? Probeer dan zoveel mogelijk regenwater te gebruiken. Het regenwater vang je eenvoudig op met een regenton. Zo bespaar je jaarlijks honderden liters water uit de kraan.

Zoals je ziet gebruikt ook het toilet veel water. Met een spaarknop kun je dat waterverbruik flink verminderen. Je bespaart zomaar 8.000 liter water per jaar!

Zet de knop om

Of liever: draai de knop dicht! Ga de uitdaging aan deze week en verspil geen druppel water. Als we allemaal iets doen, dan heeft dat een positieve impact op het klimaat. Zet ook de knop om en doe mee.