“Ik sta voor de oudjes in mijn wijk”
Aïcha Raqibi uit Rotterdam haalt er kracht en energie uit om ouderen te helpen om duurzamer te leven en wonen. Ze is een bekende in de buurt. Ouderen weten Aïcha goed te vinden!
Al jaren ben ik een actieve vrijwilligster in Rotterdam-West. Ik sta voor de oudjes in mijn wijk, zoals ik ze liefkozend noem. Zij staan voor mij altijd op één en klimaat is daar een onderdeel van. Zo verzorg ik om de twee weken het ontbijt in een ouderencomplex. Dan attendeer ik ze vaak op duurzame onderwerpen. Douche niet te lang, dat doe ikzelf ook niet. Dat is totaal niet nodig. Al leven de meeste oudjes wel zuinig hoor. Ik eet enkel vis en probeer tweedehandskleding te kopen.
Energiebox voor iedereen
Op een gegeven moment hoorde ik dat een aantal van hen geen energiebox van de gemeente Rotterdam had ontvangen. Dat is een pakket waarin energiebesparende duurzame producten zitten. Denk aan ledlampen, een stekkerdoos met verlichting die automatisch uitgaat, radiatorfolie, tochtstrippen voor ramen en deuren en een besparende douchekop. Dat pakket is voor iedereen beschikbaar.
Minister Jetten reageert
Maar die boxen moet je ophalen en daarvoor in de rij staan. Dat is geen doen voor die oudjes. Dus ik ben dat gaan regelen, want naar mijn idee was de gemeente hen vergeten. Die vallen vaker tussen wal en schip. Ik heb toen - samen met andere vrijwilligers - uiteindelijk honderden van die energiepakketten verspreid over drie seniorencomplexen. Ze waren er zo blij mee! Daar krijg ik zoveel kracht en energie van. Ik vond het bijzonder dat minister Jetten mijn initiatief zelfs op televisie noemde, tijdens de Nationale Klimaatweek.
Oudjes weten mij te vinden
Laatst heb ik een klimaatdag voor ze georganiseerd in het buurthuis, inclusief een milieucoach. We zijn met elkaar in gesprek gegaan over het milieu en hebben tips uitgewisseld. De milieucoach legde uit hoe je de tochtstrippen moet plaatsen. Ik wil het doen om anderen te inspireren. Als de oudjes mij nodig hebben, weten ze mij te vinden. Daar ben ik blij om. Morgen ga ik bijvoorbeeld een duurzame lamp bij bewoner Piet ophangen.
Positieve blik
We hebben een mooie, groene leefomgeving, ik snap alleen niet waarom mensen bijvoorbeeld hun afval op straat gooien. Waarom kunnen we niet in een schone wereld leven? Als we met z'n allen bewuster leven en ons steentje bijdragen dan maken we meer impact. Ik heb altijd een positieve blik op zaken. Want wat je uitstraalt naar het universum, dat trek je ook naar je toe.
Om goed op de hoogte te zijn lees ik alle informatie en publicaties van de verschillende ministeries van de Rijksoverheid. Alle Tweede Kamerbrieven zijn gewoon openbaar. Veel mensen lezen te weinig. Praat met elkaar over dit onderwerp. Ik heb een tijdje geleden een rap over het klimaat geschreven. We hebben een leuke videoclip opgenomen met jongeren én ouderen.
Hiphoplied
Wil je een stukje horen? ‘Klimaat klimaat, dat is ook echt voor ons allemaal, en er is daarover zoveel kabaal. Het is niet zo moeilijk om beter voor jezelf en het klimaat te zijn. Kijk naar Piet die ruimt vaak de blikjes van de straat en afval op met een prikker. Ja Piet is bijna 90 jaar, maar met het klimaat is hij nog lang niet klaar.....’”
Meer lezen
“Er is veel mis in de meubelindustrie”
Iris van Asselt uit Dijk en Waard vindt dat we helemaal niet zoveel nodig hebben om gelukkig te zijn. Ze heeft haar woning en leven stapje voor stapje verduurzaamd. Hoe doet ze dat?
“Samen met je buren besparen op je energierekening”
Richting de Nationale Klimaatweek laten we een aantal Klimaatburgemeesters aan het woord over hun initiatief. Wat drijft hen en wat doen ze precies voor een beter klimaat? Deze week Judith van Loon uit Culemborg.
"Duurzamer leven is makkelijker en leuker dan mensen denken"
De reis van Marloes van Schaik naar een duurzaam leven is nooit af. Vanuit dat besef vervult ze ook haar rol als Klimaatburgemeester.