Carla Veldhuis, Gemeente Tynaarlo

“Als beleidsadviseur klimaatadaptie van de gemeente Tynaarlo ben ik dag in dag uit bezig met klimaat en duurzaamheid. Ik richt mij zowel op mijn collega’s als de inwoners en ondernemers van Tynaarlo. Een van de belangrijkste onderdelen van mijn werk is om mensen bewust te maken van de effecten van klimaatverandering op de eigen woon- en leefomgeving. En vooral: wat kan jij zelf doen om je aan te passen aan dat veranderende klimaat? Het gaat om inzichten die moeten leiden tot gedragsverandering.

Carla Veldhuis, Gemeente Tynaarlo

'Daar heb je haar weer'

Als gemeente proberen we het goede voorbeeld te geven. Zo zijn we bezig om onze panden zo energieneutraal mogelijk te maken. Het gemeentehuis is zo'n twintig jaar geleden al gebouwd met een warmtewinsysteem, groen dak en zonnepanelen. Intern haak ik bij veel projecten aan om te zorgen dat er rekening wordt gehouden met klimaataspecten. In het begin had ik nog wel eens het idee dat collega’s dachten van ‘daar heb je haar weer met haar klimaatadaptie-ideeën’. Nu niet meer: collega’s zijn zich er gelukkig steeds bewuster van dat ze met dit thema aan de slag moeten. Het zou mooi zijn als mijn functie in de toekomst niet meer nodig is.

Energiecoaches

Tynaarlo wil haar inwoners graag laten inzien waar de gemeente hen kan ondersteunen als het gaat om hoe je je woning en tuin kan aanpassen aan het veranderende klimaat. Denk aan het vergroenen van je tuin, het regenwater afkoppelen en in je tuin gebruiken en energie besparen. Daarom zijn er betrokken inwoners opgeleid tot energiecoaches om andere inwoners te adviseren.

Carla Veldhuis

Duurzame Huizenroute

Het gaat niet altijd om geld of subsidies. Ja, die kunnen helpen als aanmoediging, maar ik vind het ook belangrijk dat we een voorbeeld stellen en informatie delen. Dat mensen die hun huis hebben verduurzaamd deze openstellen tijdens de Duurzame Huizenroute. Op die manier gaan inwoners met elkaar in gesprek over de mogelijkheden, kansen en kosten.

Insectenhotel

Net als vorig jaar tijdens de Nationale Klimaatweek doen we hier onder meer weer een scholenproject. We vragen kinderen of ze een steen of tegel uit hun tuin willen meenemen. In ruil daarvoor krijgen ze een zakje biologische bloembollen. Met de stenen bouwen we vervolgens op het schoolplein een insectenhotel met dennenappels en plantjes. Op naar nog meer groen!

Carla Veldhuis
"In het begin had ik nog wel eens het idee dat collega’s dachten van ‘daar heb je haar weer met haar klimaatadaptie-ideeën. Nu niet meer: collega’s zijn zich er gelukkig steeds bewuster van dat ze met dit thema aan de slag moeten."

Positieve intentie

Een heleboel inwoners van Tynaarlo zijn al echt goed bezig, maar we moeten elkaar zien te vinden. Door initiatieven als de Nationale Klimaatweek komen mensen met elkaar in contact en steken ze weer nieuwe dingen op. Met informatie en een positieve intentie hopen we andere mensen mee te nemen en waar nodig dat extra duwtje in de goede (klimaat)richting te geven. Als we er zelf enthousiast in blijven staan, krijgen we iedereen wel mee!”

Meer lezen

Meer slagkracht met minder energie: het moet, dus het kan!

Meer slagkracht met minder energie: het moet, dus het kan!

De wil om te verduurzamen is er bij Defensie van hoog tot laag. Met generaal Wilfred Rietdijk zit er een enthousiaste en krachtige aanjager in de leiding. Diezelfde sturing past hij toe in zijn rol van portefeuillehouder Duurzaamheid voor het hele Rijk. Op de Defensiewerkvloer houdt Jeltje van der Meulen zich bezig met de energietransitie voor de Landmacht, om zo het operationele optreden van de toekomst te verbeteren. De combinatie levert een inspirerend toekomstperspectief op.

Denk Doe Duurzaam Podcast aflevering 2: 15% gasreductie bij het Rijk

Denk Doe Duurzaam Podcast aflevering 2: 15% gasreductie bij het Rijk

In de tweede aflevering wordt de gasreductie bij het Rijk zelf in de eigen kantoren besproken. Ewout de Bruijn en Ivo Bonajo praten met Martine Meerburg. Zij is de coördinator van de rijksbrede gasreductie vanuit haar functie als coördinerend beleidsmedewerker duurzaamheid, faciliteiten en huisvesting bij het ministerie BZK.

#DuurzameEstafette: ‘Klimaatneutraal en circulair werken is gewoon wat je anno 2021 wil doen’

#DuurzameEstafette: ‘Klimaatneutraal en circulair werken is gewoon wat je anno 2021 wil doen’

In januari 2021 verscheen het nationaal plan Maatschappelijk Verantwoord Inkopen (MVI) ‘Opdrachtgeven met ambitie, inkopen met impact’. Dit is de aanpak vanuit zeven departementen binnen het Rijk, waarmee zij de gezamenlijke inkoopkracht van de Nederlandse overheden (zo’n 85 miljard euro per jaar) beter willen gaan inzetten voor duurzame, circulaire en sociale doelen. Roald Lapperre (directeur-generaal Milieu en Internationaal bij het ministerie van IenW) en Marieke van Wallenburg (directeur-generaal Overheidsorganisatie bij het ministerie van BZK) vertellen ons over hun gezamenlijke drijfveren én verantwoordelijkheid op dit thema.