Esther Wagensveld, Merosch

“Merosch is een adviesbureau dat gemeenten, projectontwikkelaars, woningcorporaties en scholen helpt met het realiseren van duurzame gebouwen en gebieden. Het unieke is dat wij onderzoekers én ontwerpers in dienst hebben. Dat betekent dat wij van onderzoek tot uitvoering bij projecten betrokken zijn.

Esther Wagensveld, Merosch

Gemakkelijk te realiseren

We leggen de lat steeds hoger. Een paar jaar geleden deden we geen projecten waarin gas werd aangelegd. We zijn nu een stap verder: we nemen alleen opdrachten in nieuwbouw aan waarbij de minimale ambitie energieneutraliteit is. Waarom? Omdat met de huidige technieken en een goed ontwerp je dat gemakkelijk kunt realiseren. Dat nastreven proberen wij op deze manier af te dingen. Maar we willen meer. Dus onze volgende stap is om alleen nog maar volledig circulaire, bio-based en klimaatadaptieve projecten doen.

Helemaal zelfvoorzienend

Met projectontwikkelaars kijken wij ondertussen naar de ‘Wijk van de toekomst’. Belangrijk daarin is dat een wijk helemaal zelfvoorzienend is in haar stroom. Maar ook dat de opgewekte energie slim gebruikt wordt, zoals voor laadpalen en solar carports. We streven altijd naar een energieneutrale en gezonde leefomgeving die groen en klimaatadaptief is. Materialen moeten circulair en bio-based zijn. Biodiversiteit staat ook hoog in het vaandel bij ons. Zowel bij de klant als op onze eigen kantoor: onze tuin bloeit volop vanaf de lente tot de herfst en dat trekt bijen en vlinders aan. Prachtig!

"Laten we er samen voor zorgen dat we minder CO2 uitstoten en de aarde minder uitputten. Op deze manier doorgaan kan niet."

Houten tafels

Ons kantoor in Bodegraven is een oude gymzaal uit 1955 die we een paar jaar geleden helemaal circulair hebben gerenoveerd. We zijn van het gas af en bijna alles is hergebruikt. Tot aan het hout wat uit het gebouw kwam waar we tafels van hebben gemaakt. Het hele duurzaamheidsverhaal zit in het DNA van alle medewerkers. Vaak delen we op kantoor ook initiatieven die we thuis uitvoeren, zoals het aanleggen van een groen dak. 

De knop moet om

We zien duidelijk klimaatveranderingen. Gelukkig werken wij in projecten met grote ambities, maar we moeten het uiteindelijk met z’n allen doen. Laten we er samen voor zorgen dat we minder CO2 uitstoten en de aarde minder uitputten. Op deze manier doorgaan kan niet. Ook in de bouwsector moet de knop om en zien wij ook al veel goede initiatieven. Bovendien, de techniek is er! Op korte termijn lijkt het soms alsof dat allemaal heel veel tijd, energie en investeringen kost. Maar het is iets van de lange adem, want de duurzame weg levert ons straks veel meer op. Daar maken wij ons elke dag hard voor!”